VAKCINA PROTIV KORONE NAM STIŽE ZA DVE NEDELJE? Rusi ubeđeni da će je prvi dobiti

Kremlj

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Rusija je rešena da bude prva država u svetu koja će za manje od dve nedelje odobriti vakcinu protiv korona virusa, uprkos zabrinutosti za njenu bezbednost i efikasnost.

Ruski zvaničnici otkrili su za CNN da rade na tome da vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja, bude odobrena najkasnije do 10. avgusta. Tada će, prema planu, biti odobrena za javnu upotrebu, a prvi će je dobiti zdravstveni radnici.

– To je trenutak Sputnjika – rekao je Kiril Dmitriev, šef ruskog fonda za suvereno bogatstvo, koji finansira ruska istraživanja vakcine. Time je aludirao na uspešno lansiranje prvog satelita na svetu od strane Sovjetskog Saveza 1957. godine.

– Amerikanci su bili iznenađeni kada su čuli zvuk Sputnjika. Isto je i sa ovom vakcinom. Rusija će je imati prva – dodao je on samouvereno.

Međutim, Rusija nije objavila nikakve naučne podatke o svom testiranju vakcine i “Si-En-En” nije u mogućnosti da potvrdi njenu tvrdnju o sigurnosti ili efikasnosti. Postoji, takođe, velika zabrinutost da je testiranje vakcine na ljudima nepotpuno.

EVO KAKO DA OTERATE NEGATIVNU ENERGIJU OD SEBE I IZ KUĆE: Prva i treća stvar su NAJVAŽNIJE! Posle ovog život će vam krenuti na BOLJE

Tek prva faza

Na desetine testiranja potencijalnih vakcina trenutno se odvija širom sveta, a vrlo mali broj kandidata je stigao do ispitivanja na velikom broju ljudi. Ipak, većina istraživača upozorava da je ostalo mnogo posla pre nego što vakcine mogu da dobiju odobrenje regulatora.

Dok neke vakcine već uveliko gaze treću fazu ispitivanja, ruska vakcina tek treba da završi drugu. Ta faza podrazumave davanje vakcine stotinama ljudi podeljenim po grupama, kao što su deca ili stariji, kako bi se ustanovilo da li ona deluje različito na tim grupama. U ovoj fazi se, takođe, dodatno testiraju bezbednost vakcine i njena sposobnost da aktivira odgovor imunog sistema

Ono što je do sada poznato o vakcini Instituta Gamaleja, koji je deo ruskog ministarstva zdravlja, jeste da je njeno testiranje počelo u junu i da je ona zasnovanu na virusnom vektoru, odnosno bezopasnom virusu kao nekoj vrstu trojanskog konja za prenošenje genetskog materijala patogena u ćelije radi izazivanja imunološkog odgovora. U ovom slučaju naučnici su kombinovali dva adenovirusa, Ad5 i Ad26.

DIREKTORKA BATUTA: Smemo li na bazen? Voda nije najveći rizik, ali ovo jeste!

Testiranje prve grupe dobrovoljaca kod kojih je ispitivana bezbednost i tolerantnost vakcine, završeno je 15. jula. Drugoj grupi volontera kod kojih se testira efikasnost i imunogenost vakcine, ubrizgavan je drugi sastojak. U drugoj fazi cilj je jačanje imunog sistema i produžetak dejstva vakcine. Institut je saopštio sa se svi volonteri osećaju dobro, da nemaju tegobe i nuspojave.

Istraživači planiraju da drugu fazu završe do 3. avgusta, a zatim sprovedu treću fazu ispitivanja paralelno sa vakcinisanjem medicinskih radnika. Ruski naučnici kažu da je vakcina brzo razvijena jer je modifikovana verzija one koja već postoji za borbu protiv drugih bolesti.

Takav pristup postoji i u mnogim drugim zemljama i drugim kompanijama, međutim, čak ni vodeći kandidati nisu se usudili da daju tako optimistične prognoze poput ruskih zvaničnika.

Moderna, čiju vakcinu podržava američka vlada i koja je u ponedeljak započela testiranje treće faze, razvila je vakcinu protiv korona virusa na okosnici vakcine koju je razvijala za srodni virus, MERS. Iako je to ubrzalo razvojni proces, američki i evropski regulatori zahtevaju kompletan test bezbednosti i efikasnosti vakcine i najavljuju da će biti spreman za upotrebu najranije sredinom jeseni.

ALEKSANDAR VUČIĆ: Izbor Vlade Srbije krajem avgusta, postoje 4 OPCIJE!

Vakcine koje se razvijaju u Velikoj Britaniji se takođe kreću brzo, ali se proizvođači nisu obvezali za datum kada će njihovi proizvodi biti odobreni.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski vojnici bili dobrovoljci u ispitivanjima na ljudima. U snimljenim komentarima dostavljenim “Si-En-Enu”, Aleksander Ginsburg, direktor projekta, rekao je da je već sebe vakcinisao.

Zbog čega se Rusiji žuri

Kritičari smatraju da Kremlj želi da predstavi Rusiju kao globalnu naučnu silu u povrati joj naučni ugled koji je imala u sovjetskoj eri.

Status Rusije kao naučne i istraživačke sile već godinama je narušen zbog nedovoljnog ulaganja u sektor, dramatičnog odliva mozga, kao i optužbi za plagiranje i druge neetičke prakse zbog kojih je povučeno na stotine stotine akademskih članaka.

Sanja Marinković potvrdila da se razvodi: “Svako od nas ima pravo da zavrti novi krug ljubavi”

Čak i pre pandemije, inovacije i nauka bili su stubovi razvojnog plana vrednog 400 milijardi dolara za koji se predsednik Vladimir Putin nada da će postati njegova zaostavština.

Osim naučnog prestiža za zemlju, vakcina bi i Putinu donela očajnički potrebnu popularnost koja je na istorijski niskom nivou zbog sveopšte krize uzrokovane pandemijom.

 

(Dnevne.rs/Blic.rs)