UZBUNA ZBOG BOMBE PODIGLA I SRPSKE AVIONE MiG-29: Lovci Vojske Srbije presreli izraelski džambo džet! (INFO)

avion

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Lovci Vojske Srbije MiG-29, dežurne jedinice bazirane na aerodromu Batajnica, presreli su jutros oko 10.30 časova putnički avion izraelske avio-kompanije El Al.
[adsenseyu6]  

Kako je potvrđeno, avion je praćem celom teritorijom Srbije od ulazne do izlazne tačke.

U pitanju je boing 747-400 registarske oznake 4X-ELD koji je kao let LY2 od jutros takođe digao na uzbunu ratna vazduhoplovstva Švajcarske i Hrvatske.

Kako su javili svetski mediji, vojni avion F-18 presreo je pomenuti džambo džet iznad Švajcarske zbog dojave o mogućoj pretnji bombom u letelici.

Ruta aviona je posle Švajcarske vodila i preko Hrvatske iznad čije teritorije je letelica takođe preventivno presretnuta kako je za Tango Six potvrdilo i Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske:

– Dva borbena aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MiG-21, po naredbi nadležne NATO komande u Španiji, izvršili su presretanje izraelskog aviona koji je ušao u hrvatski vazdušni prostor.

Reč je o izraelskom boingu 747, koji je bio na letu iz SAD prema Izraelu, za koji je dobijena dojava o potencijalnoj pretnji bombom.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak.

Avion El Ala je bezbedno sleteo na aerodrom u Tel Avivu oko 13 časova po lokalnom vremenu. Po svemu sudeći radilo se o lažnoj uzbuni.

Avioni u PVO sistemu Vojske Srbije koji danonoćno dežuraju na aerodromu Batajnica pre nekoliko nedelja imali su priliku da presretnu identičan tip letelice u sklopu počasnog praćenja predsednika NR Kine.

Foto: Fonet

(Dnevne.rs /Izvor: Kurir, Tangosix)

[adsenseyu1]