Uvedeno ograničenje NBS maksimalne količine za podizanje novca

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Instrukcija guvernera je doneta sa ciljem da se starijim sugrađanima na vrlo jednostavan način omogući da dođu do novca, istakla je Stanić.

Na osnovu jednokratnog (neoverenog) ovlašćenja, koje je uvedeno zbog vanrednih okolnosti, a koje su stariji od 65 godina dali nekome ko umesto njih podiže novac u bankama, pored penzije, može se dodatno na ovaj način podići i do 80.000 dinara sa računa.

Stanić je precizirala, da se iznos do 80.000 odnosi samo na jednokratna, neoverena ovlašćenja koja na primer, lice starije od 65 godina, daje osobi od poverenja, a da se preostalim novcem može raspolagati na navedne druge načine kao i do sada (dati nekome karticu da podigne novac s bankomata, plati u prodavnici, izvrši e-banking plaćanje).

Instrukcija guvernera je doneta sa ciljem da se starijim sugrađanima na vrlo jednostavan način omogući da dođu do novca, istakla je Stanić.

ZVANIČNIK MINISTARSTVA ITALIJE ZAPREPASTIO JAVNOST: Samo kod 2% osoba korona je bila pravi uzrok smrti (INFO)

Zbog ovakve pojednostavljene procedure koju je NBS propisala, uvtrđen je maksimalni iznos koji se podiže je 80 hiljada dinara, kako bi se minimizirao rizik od zloupotreba, kaže ona i dodaje da se to odnosi na tekući, devizni i štedni račun, dinarski I devizni.

Banke su, takođe, dužne i da uspostave procedure za omogućavanje e-bankinga I m-bankinga na način koji je prilagođen datim okolnostima.

Slavna srpska voditeljka pobedila karcinom pankreasa, pa slikom iz bolnice naterala suze na oči (FOTO)

Kada je reč o reizdavanju kartica, Instrukcija se odnosi na sva lica bez obzira na godine i banke su dužne da korisnicima omoguće da na navedne načine dobiju reizdatu karticu bez obzira na to koliko godina imaju.

– Banka je u obavezi da pozove korisnika, ukoliko mu sama ne dostavi reizdatu karticu na kućnu adresu i da pita ga da li želi dostavu na kućnu adresu ili ovlašćuje nekoga da dođe i preuzme karticu – kaže Stanić.

     

(Dnevne.rs/Tanjug)