USTALA CRNA GORA: Protesti protiv ulaska u NATO u Podgorici, uz skandiranje ‘Rusija, Rusija!’ (VIDEO)

Crna-Gora

Foto: sputniknews

Protest protiv učlanjenja Crne Gore u NATO, desetak dana nakon što je Alijansa uputila pozivnicu Crnoj Gori, održava se u Podgorici.

Na protestu koji organizuju Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija okupilo se, po policijskim procenama, oko 800 građana iz svih crnogorskih gradova, javlja RTCG.

Okupljeni nose zastave Srbije i Nove srpske demokratije. Na protest su stigli i lideri Nove kao i bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović.

Predsednik Radničke partije Janko Vučinić poručio je da je „NATO čudovište koje se hrani na nesreći i krvi pokorenih naroda“.

[adsenseyu5]

Predsednik Pokreta za Pljevlja Novica Stanić poručio je da Pljevlja nije bombardovao NATO, nego Vlada Crne Gore.

„Na zli put režim je krenuo 2006. kada je silom odvojio Crnu Goru od Srbije. Proglasili su počasnim građaninom onoga ko je odgovoran za prodaju srpskih organa, a uveli su i sankcije Rusiji bez koje ne bi bilo Crne Gore. Ne u NATO, živela Rusija“, kazao je Stanić.

Vojo Vuletić iz Partije penzionera je pozvao okupljene da se suprostave Vladi Mila Đukanovića i da traže prelaznu vladu, fer izbore i referendum o ulasku Crne Gore u NATO.

Demonstrantima se obratio i Ljubo Komatina, kome je otac ubijen u Murinu tokom bombardovanja 1999. godine.

Okupljeni kliču predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i „Kosovo je srce Srbije“. Takođe, okupljeni su imitirali zvuke sirena za vazdušnu opasnost.

Na protestu su se pojavili i pripadnici Srbadije barske koji su bacali petarde šetajući Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog.

Kako nezvanično iz MUP-a saznaje Portal RTCG, iz drugih gradova Crne Gore organizovano i u sopstvenoj režiji krenulo je na stotine ljudi koji bi trebalo da se priključe protestu.

Protest organizuje Nova srpska demokratija, jedna od članica Demokratskog fronta, koja se protivi ulasku Crne Gore u NATO. Osim Nove srpske demokratije, u organizaciji skupa učestvuju i Pokret za Pljevlja, Mreža NVO „Ne u NATO“, Pokret „Sloboda narodu“ i Grupa građana „Akcija-reakcija“. Pokret za promjene ne učestvuje u protestu.

[adsenseyu1]

„Konstatujemo da je ovo trenutak u kome je veoma važno da svi oni koji se protive učlanjenju Crne Gore u NATO budu zajedno i budu jedinstveni u pružanju otpora jednoj opasnoj nameri koja predsedniku Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću samo služi za produžetak nekontrolisane vlasti.

Predsednik DPS-a i NATO promoteri očigledno žele da se odluka o ovom važnom pitanju donese bez konsultovanja građana, i mi to ne prihvatamo“, saopšteno je iz Nove srpske demokratije.

Iz ove partije je poručeno da „odluku treba da donesu građani na poštenom i pravičnom referendumu, jer bi sve drugo moglo da se dovede u pitanje i imalo bi nesagledive posledice po Crnu Goru“.

(RTCG)