USKORO BI IZAŠAO NA SLOBODU: Zbog čega je Praljak popio otrov pred kamerama?

otrov

Foto-ilustracija: Tanjug/AP, pixabay.com

General Slobodan Praljak, koji je juče u sudnici Haškog tribunala popio otrov i nedugo zatim preminuo, mogao je uskoro da izađe na slobodu, bez obzira na presudu. Naime, ratni zločinac Praljak je u pritvoru u Ševeningenu proveo više od 13 godina, a tokom jučerašnjeg suđenja mu je potvrđena ranija presuda od 20 godina zatvora.

Praljak je u Hag stigao 5. aprila 2004. godine, pre 13 godina i nešto manje od 8 meseci. Takođe, u vreme kad je suđenje mirovalo, kako pišu hrvatski mediji, retko je odlazio na privremenu slobodu, odnosno u kućni pritvor.

Haški osuđenik bi možda za dve godine bio pušten na slobodu,ali je to teško da se utvrdi jer mu se u kaznu računa vreme provedeno u pritvoru, ali ne i vreme na privremenoj slobodi.

[adsenseyu5]

– Slobodan Praljak, sa kaznom od 20 godina zatvora, morao je da odsluži 13,3 godina pre puštanja. Već je odslužio oko 11 godina. Trebalo je da bude pušten 2019. ili 2020. -napisao je na Tviteru advokat Luka Mišetić, koji je branio u Hagu Antu Gotovinu.

Kako su izjavili advokati sa kojima je razgovarao portal “Telegram” , Anto Nobilo i Goran Mikuličić, sud je Praljku često odobravao privremena puštanja na slobodu koja se ne uračunavaju u vreme pritvora.

Šefovi HVO-a predali su se 2004. godine i zatim su do početka suđenja 2006. godine bili u kućnom pritvoru. General Praljak u još je jednom navratu bio u kućnom pritvoru, od juna 2011. do avgusta 2012. kada je tužilaštvo tražilo ukidanje privremene slobode i povratak u pritvor zbog straha od bega.

SERGEJ TRIFUNOVIĆ DIGAO BALKAN NA NOGE ZBOG OBJAVE O PRALJKU: Hrvati mu otvoreno prete (FOTO)

Taj se period, prema propisima, ne računa u vreme odslužene kazne. U još je nekoliko navrata bio pušten u kućni pritvor, na nekoliko meseci kao na primer 2008. godine, povodom praznika i slično.

PUŠTANJE UOBIČAJENA PRAKSA

Prema praksi Haškog tribunala osuđenici kojima je izrečena punomoćna presuda, izlaze na slobodu nakon odsluženja dve trećine kazne. U odsluženu kaznu računa im se vreme provedeno u pritvoru, ali ne i vreme koje su proveli na privremenom puštanju na slobodu.

Nakon odslužene dve trećine kazne pušten je i Dario Kordić, koji je dobio 25 godina zatvora, ali je izašao nakon 16,6 godina. Pod istim sulovima pušten je i Vladimir Lazarević i nekadašnji predsednik srpske Vlade Nikola Šainović.

[adsenseyu1]

Među poznatijim osuđenicima, nakon odslužene dve trećine kazne, pušten je i Momčilo Krajišnik, jedan od vođa bosanskih Srba. Njemu je bila dosuđena kazna od 20 godina, ali je iz zatvora izašao nakon 13 i po godina.

Među onima na koje je Haški sud primenio ovu praksu, između ostalih su i bosanski Hrvati Drago Josipović i Vlado Šantić i bivši upravitelj zatvora u Kaoniku Zlatko Aleksovski.

Vojislav Šešelj otkrio JEDINI NAČIN kako je Praljak uneo bočicu u sudnicu

Podsetimo, Haški tribunal potvrdio je da je hrvatski državni vrh na čelu sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem eliminacije bosanskih muslimana u Bosni i Hercegovini. Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je, naime, žalbu optuženih u slučaju “Prlić” i potvrdilo zaključak raspravnog veća da je udruženi zlocicnački poduhvat “uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske”.

Foto: Tanjug/AP

Žalbeno veće Haškog tribunala portvrdilo je kaznu od 25 godina zatvora bivšem predsedniku vlade “Herceg-Bosne” Jadranku Prliću, kao i Brunu Stojiću i Slobodanu Praljku po 20 godina zatvora, nakon čega je čitanje presude prekinuto.

SAMO JEDAN OTROV DELUJE TAKO BRZO: Toksikolog Dragan Joksović o tečnosti koju je popio Praljak u sudnici

Praljak je nakon što je odslušao izricanje kazne popio tečnost iz male bočice, za koju se ispostavilo da je otrov. U bolnici je preminuo.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]