USIJANI TELEFONI: Koalicija Dačića i Palme na TANKOM LEDU zbog Brnabićeve (INFO)

sps

Foto: Tanjug

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je juče da njegovih pet poslanika i on neće glasati u Skupštini Srbije za to da Ana Brnabić bude premijer.

Njegov koalicioni partner, Socijalistička partija Srbije, glasaće za Brnabićevu, ali je pitanje kako će to uticati na koaliciju jer je, kako tvrdi izvor „Blica”, Marković ljut na šefa socijalista Ivicu Dačića.

BEZ PODRŠKE ZA IZGLASAVANJE ANE BRNABIĆ ZA PREMIJERA? Palma i Zukorlić ne daju podršku, u Skupštini napeto, otkazana sednica! (FOTO)

Prema našim saznanjima, Palma je Dačiću prebacio što se nisu usprotivili odluci da Brnabićeva bude premijer ili bar što nisu podržali njegov stav.

Telefoni usijani

– Marković ne da mira funkcionerima SPS-a, telefoni su im se u poslednja tri-četiri dana usijali od njegovih poziva. Ljut je na njih jer smatra da je SPS morao da bude na njegovoj strani jer znaju koliko mu je važna ta tema i da je isključiv po pitanju toga da gej osoba bude premijer. Nije on toliko ljut na SNS koliko na koalicionog partnera – kaže naš izvor.

[adsenseyu4]

Markoviću se odmah pošto je obelodanjeno da Brnabićeva preuzima Nemanjinu 11 izjasnio da ona “nije njegov premijer”. Ni juče nije odmakao dalje.

– Kada je u pitanju ta populacija i ta tema, moj stav je poznat u celoj Evropi. Poslanici JS i ja nećemo glasati da Ana Brnabić bude naš premijer – rekao je lider JS, ponavljajući da “svako dete u Srbiji zna njegov stav po tom pitanju”.

Njegovo mišljenje nije novina jer je uoči početka konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o novom mandataru jasno rekao da „premijer treba da bude domaćin koji ima decu i koji zna kako da se bori za ostalu decu”, i tako Brnabićevu odmah eliminisao iz igre.

DECA SU MI REKLA DA IH SMARAM: Otišla sam kod psihologa i šokirala se njenim savetom

Glasovi spremni

Ipak, odluka vladajuće koalicije verovatno neće uticati na krajnji ishod jer i bez poslanika JS, koalicija oko SNS, SPS i PUPS imaće dovoljno glasova da izglasa izbor novog predsednika Vlade Srbije.

U SPS za „Blic” nezvanično kažu da ih Markovićev stav neće omesti u tome da glasaju za Brnabićevu i da će njihova 22 poslanika tog dana dati zeleno svetlo. Dačić je rekao i da očekuje veće učešće SPS u vlasti.

– Veće učešće znači da SPS dobije neko ministarsko mesto više. Nije važna moja funkcija, već uticaj cele naše partije i koalicije – naglasio je on.

Ruski avioni tipa „MIG“ sleću za Vidovdan u Srbiju!?

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za „Blic” da Palma ovakvim postupcima šalje poruku svom biračkom telu, ali da bi na duge staze isključivost mogla da mu šteti.

Lični stav

– Svaka njegova odluka i izjava o ovoj temi jeste promovisanje njegovog stava, a jasno je i da neće biti u prvom prstenu, u izvršnoj vlasti. Svako dalje zaoštravanje je nešto što može na kratke staze da mu koristi pri ubiranju poena kod birača, ali i da mu u krajnosti šteti. Jer za većinu birača je pitanje da li je Brnabićeva kompetentna, stručna i sposobna da radi taj posao, a to što je gej nije nešto što je isključivo određuje – napominje Stojiljković.

[adsenseyu1]

Karić: Glasaću za Brnabićevu

Rame uz rame sa Draganom Markovićem Palmom u stavu o Ani Brnabić kao premijeru bio je i lider Pokreta socijalista Bogoljub Karić. Međutim, poslednjih dana smekšao je i rekao da će njegovi poslanici glasati za njen izbor.

– Brnabićeva je odličan izbor, a mislim da će njoj biti lagodno na poziciji premijera jer je Vučić zemlju postavio na stabilne noge i ona će nastaviti s reformama koje je on započeo – napominje Karić.

(Dnevne.rs/Izvor:Danijela Luković,Blic.rs)

[adsenseyu2]