URAĐEN IZVEŠTAJ KOMISIJE KLINIČKOG CENTRA: Prava ISTINA o smrti TRUDNICE iz Niša

trudnica

Foto: Telegraf.rs

Komisija za unutrašnji stručni nadzor Kliničkog centra u Nišu nije utvrdila propuste u lečenju Ivane Kostić (32) koja je preminula 2. jula u GAK Višegradska u Beogradu, gde je upućena na dalje zbrinjavanje, četiri dana nakon smrti svog novorođenčeta.

– Komisija smatra da je od momenta prijema 21. juna do momenta transporta 24. juna sproveden adekvatan nadzor, potrebne laboratorijske analize, konsultativni pregledi, dijagnostika te da je uredno vođena dokumentacija i oridinirana odgovarajuća terapija –  navodi se u izveštaju Komisije objavljenom danas koji je potpisao direktor niškog GAK Bojan Lukić i doktorice Jasmina Popović i Aleksandra Petrić.

TRI VERZIJE TUČE NA ZAKINTOSU: Ko su Srbi uhapšeni zbog smrti Amerikanca? (FOTO) (VIDEO)

U izveštaju se navodi da je je Ivana hospitalizovana u 27. nedelji trudnoće zbog pritiska i sumnje na zastoj u rastu ploda.

[adsenseyu1]

Na prijemu je ustanovljeno da je do tada bila zdrava, nije imala hirurške intervencije niti alergije na lekove i hranu, da se radi o prvoj trudnoći, ali joj je konstatovan pritisak 130/90. Predložena je hospitalizacija zbog patološke utero placentalne cirkulacije, urađen joj je Harmoni prenatalni test i laboratorijske analize.

Zbog nalaza koji su odstupali od referentnih vrednosti, konsultovan je gastronterolog koji je postavio dijagnozu dispeptičnog sindroma uz moguće lezije jetre i ordinirao terapiju.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Kako se dalje navodi, pacijentkinja se 23. juna bolje osećala ali se dan kasnije požalila na pečenje u epigastrijumu (gornji deo trbuha) i na osećaj kiseline u ustima.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

– Konsultovan je kardiolog, gastroenterolog i infektolog koji je posumnjao na ishemiju jetre i moguću trombozu hepatičnih krvnih sudova a tu dijagnozu kao Bud Chiari sindrom, potvrdio je i gastronterolog koji je predložio slanje u instituciju višeg ranga što je i učinjeno 24. juna uveče – navodi se u izveštaju.

Prethodno je i Komisija za unutrašnji stručni nadzor Doma zdravlja, gde je Ivani vodjena trudnoća, takodje utvrdila da je ona lečena po svim protokolima.

VREMENSKA PROGNOZA: Evo kada će biti VRHUNAC VRELINE, a kada konačno PADA TEMPERATURA (GRAFIKON)

Kako se navodi u literaturi Bud Chiari sindrom češći je kod žena nego kod muškaraca, a jedan od faktora koji ga izaziva je trudnoća.

 

(Dnevne.rs/izvor:D.R.,Telegraf.rs)

                                                                                    [adsenseyu4]

                                                                                    [adsenseyu2]