UPOZORENJE ZA VOZAČE: Ako se ne budete pridržavali ovog pravila u kolima, kazna od 30.000 postaće MNOGO GORA (INFO)

voznja

Foto: pixabay /dnevne.rs

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi u skorije vreme trebalo da se nađu pred ministrima a zatim i poslanicima, predviđaju kaznu i do 120.000 dinara za vožnju dece do 135 centimetara bez auto-sedišta

Kazna za vozača koji vozi dete bez auto-sedišta u Srbiji uskoro će biti drastično povećana, i umesto sadašnjih 30.000 iznosiće do 120.000 dinara. Takođe, u sedištu će morati da se vozi svako dete dok ne dostigne 135 centimetara, a taj uzrast oni dostižu do 12 godina.

[adsenseyu4]

Ovo, naime, kako saznajemo, predviđaju izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi u skorije vreme trebalo da se nađu pred ministrima u Vladi Srbije a zatim i pred poslanicima u Parlamentu.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđaju da će kazne za nevoženje deteta u sedištu povećaju i da budu i do 120.000 dinara – kaže za Telegraf direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

beba

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da dete do tri godine starosti mora da se prevozi u bezbednosnom sedištu, nikako u krilu.

I ova odredba, kako saznajemo, biće promenjene, jer će u sedište morati sva deca uzrasta do 135 centimetara, dok je u drugim zemljama ta odredba i do 150.

[adsenseyu1]

Primera radi, dete od tri godine obično je uzrasta 97 centimetara.

Po sadašnjim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja kazna za prevoz dece u krilu ili na prednjem sedištu a bez auto-sedišta, je od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca. Kazne mogu biti i veće ako je izazvana saobraćajna nezgoda.

Bezbednosna dečija auto-sedišta, upravo, smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata.

Nažalost, istraživanja pokazuju da mali broj ljudi, tek nešto više od 10 odsto, poštuje ove odredbe Zakona. 

( Dnevne.rs /Izvor: Lj. R. Telegraf)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]