Upozorenje PRVOG NIVOA Stejt departmenta za putovanje kroz Srbiju, evo i zbog čega!

grb

Foto: Beta/AP

Američki Stejt deparment izdao je “upozorenje prvog nivoa” za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja.

Insitut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut“ saopštio je u četvrtak da je za tri i po meseca registrovano 1.114 slučajeva malih boginja u Srbiji.

Osim toga, iz Batuta ističu da je do sada dvoje pacijenata preminulo zbog komplikacija – tridesetogodišnji mladić u Beogradu i dvogodišnji dečak u Nišu.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta jedan i po mesec, a najstarija 60 godina.

NEZAPOSLENI VOJVOĐANIN VRAĆAO SE IZ NEMAČKE: Carinik je otvorio gepek i otkrio nešto do sada neviđeno na ovim prostorima (FOTO)

Većina obolelih osoba (93 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, ističu iz Batuta.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 141 obolele osobe.

Takođe, iz Kliničkog centra Srbije istakli su nedavno da su male boginje (morbile) dijagnostifikovane kod 13 zdravstvenih radnika.

“Većinа obolelih je nevаkcinisаnа ili je nepotpuno vаkcinisаnа protiv morbilа. Među obolelimа imа lekаrа, medicinskih sestаrа, lаborаtorijskih i rentdgen tehničаrа i pomoćnog osobljа”, rečeno je Beti u KCS. Od oktobra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije i intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od godinu dana do navršenih 14 godina.

Prejaka poruka UDOVICE OLIVERA IVANOVIĆA, zbog koje će mnogi ići pognute glave – DOVEKA!

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: B92)