UPOZORENJE PACIJENTIMA: Korona virus može da izazove ovu opaku bolest

virus

Foto: EPA

Korona virus može da zarazi konjuktivu i itatove konjuktivitis, pa su čestice virusa prisutne u očnom sekretu.

Nekoliko izveštaja ukazuju na to da novi korona virus KOVID-19 može da izazove konjuktivitis i da se i prenese i putem kontakta sa konjuktivom (membranom koja prekriva beonjaču), saopšteno je iz Američke akademije oftalmologije.

Zato oni upozoravaju oftalmologe da obrate pažnju na pacijente sa konjuktivitisom. Kako je navedeno u saopštenju, pacijenti koji dođu oftalmolozima zbog konjuktivitisa, a koji takođe imaju povišenu temperaturu i respiratorne simptome, uključujući kašalj i nedostatak daha, i koji su nedavno putovali u inostranstvo, posebno u područja sa epidemijama korona virusa (Kina, Iran, Italija, Japan, Južna Koreja) ili su bili u kontaktu sa nekim ko se nedavno vratio iz jedne od ovih zemalja, mogli bi da budu zaraženi korona virusom.

Akademija zato oftalmolozima preporučuje da maskom zaštite usta, nos i oči kada vode računa o potencijalnim obolelima od korona virusa.

Da bi se sprečio prenos korona virusa, preporučuje se dezinfekcija pre i posle susreta sa svakim pacijentom.

Prema izveštaju u “Žurnalu medicinske virologije”, od 30 hospitalizovanih zaraženih ljudi iz Kine, jedan je imao konjuktivitis. Kod tog paciejnta je virus nađen u sekretu iz očiju.

To ukazuje da korona virus može da zarazi konjuktivu i itatove konjuktivitis, pa su čestice virusa prisutne u očnom sekretu.

     

(Dnevne.rs/Blic)