UPOZORENJE! Olujno nevreme koje je protutnjalo Hrvatskom, i pričinilo veliku materijalnu štetu, polako se približava Srbiji (FOTO)

grad

Foto: printskrin

Prema najavama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) prvi udar se može očekivati posle 21.00.

– Naoblačenje sa zapada koje će posle 22 sata zahvatiti Bačku, Srem, Mačvu i Podrinje, usloviće kišu, pljuskove, grmljavinu, pojačan vetar i pad temperature.

Lokalno su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode. Ova oblačnost će se tokom noći proširiti na celu Vojvodinu i zapadnu Srbiju – stoji u najavi RHMZ.

Podsetimo, sutra će u Vojvodini na snazi biti crveni meteoalarm, što znači da je “vreme veoma opasno, da su prognozirane vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja”.

vreme

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

U Beogradu i istočnoj i centralnoj Srbiji najavljen je narandžasti meteoalarm, dok je žuti predviđen za južnu i jugozapadnu Srbiju.Na ozbiljne nepogode upozorava i Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i veliki zaljubljenik u meterologiju, čije su se vremenske prognoze pokazale poslednjih nedelja kao najtačnije i najpreciznije.

GROM IH UDARIO DOK SU VODILI LJUBAV NA ADI CIGANLIJI ISPOD ŽALOSNE VRBE: Skandal nastao tek u bolnici

– Žestoke oluje su nad većim delom Hrvatske i severozapadne BiH. U toku večeri i noći na udaru će biti istok Hrvatske, sever BiH i Vojvodina.Očekujte superćelijske sisteme – poručuje Čubrilo.On je još početkom dana objasnio šta sve očekuje ove krajeve.

– U svim ovim predelima treba očekivati jake grmljavinske pljuskove, obilnu kišu, pojavu tuče/leda koji mogu biti i vrlo krupni, a vrlo je verovatno da će doći do formiranja superćelisjkih sistema koji će donositi jako krupan grad, olujan ili orkanski vetar i vrlo visoke padavinske totale za kratko vreme, te je pojava lokalnih poplava i bujica vrlo izvesna.

Opet, reč je o lokalnim razvojima i biće delova regiona koji će se naći između oblaka i tamo nepogoda neće biti, ali ovakva situacija svakako upućuje na ozbiljno pripremanje – upozorio je Čubrilo.

Prema podacima od 19.00 časova, u celoj Srbiji je izuzetno toplo, a temperature se kreću od 17 stepeni na Kopaoniku, preko 29 u Beogradu, dok su najtopliji Zrenjanin i Veliko Gradište (30).

         

(Dnevne.rs /Izvor: Blic)