UPOZORENJE NAUČNIKA: Srbiji u 2018. prete snažni zemljotresi!

zemljotres

Foto: Tanjug/AP

Stručnjaci u Sjedinjenim Američkim Državama najavili da će usporavanje Zemljine rotacije 2018. godine dovesti do serije razarajućih zemljotresa koji će ubiti najmanje milijardu ljudi.

Srpski naučnici ne dele stav s američkim kolegama s univerziteta u Koloradu i Montani, koji su nedavno izneli uznemirujuće podatke – da će usporavanje Zemljine rotacije 2018. godine dovesti do serije razarajućih zemljotresa koji će ubiti najmanje milijardu ljudi.

Branko Dragičević, zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Srbije, o ovom katastrofalnom scenariju kaže za Kurir da se nijedna ozbiljna seizmološka institucija na svetu ne bavim takvim predviđanjima, kao što su to izneli američki naučnici, i da ne zna na osnovu čega su doneli takav zaključak.

[adsenseyu5]

Loše održavanje

Što se tiče naše zemlje, Dragičević navodi da je seizmička opasnost nepromenjena, a da opasnost od zemljotresa, prema analizama, preti Kopaoniku, Svilajncu, Aleksandrovcu, Kraljevu, Jagodini, Kragujevcu, Loznici, Novom Pazaru i Čačku, dok je najniža seizmička opasnost u istočnoj Srbiji i delu Bačke.

ISPOVEST SRPSKOG OFICIRA: JA SAM OBORIO F-117: Država je sada lažirala izveštaj, tvrde da je neko drugi srušio “NEVIDLJIVOG” (VIDEO)

– Zemljotresi se ne mogu predvideti, ali na osnovu analiza mogu se naslutiti mesto i očekivani intenzitet i magnitude. Ne može se predvideti dan kad će se on dogoditi. Postoji visok nivo seizmičke opasnosti na teritoriji Srbije. Realno je na ovim prostorima očekivati magnitude i do 5,9 – najviše šest stepeni Rihterove skale, jer su se zemljotresi te jačine već dešavali. Karakteristika zemljotresa je da se dešavaju na mestima gde su se već dogodili u prošlosti – objašnjava Dragičević.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, kakve će posledice zemljotres imati, osim od jačine, zavisi i od toga da li se dogodio u ruralnoj ili gradskoj sredini, na kojoj dubini i udaljenosti objekata.

– Ako se zemljotres dogodi u urbanoj sredini, na teritoriji grada, onda je sasvim drugačije nego da se dogodi na primer u Mionici, u ruralnom delu. U najvećoj opasnosti su stari objekti, zatim oni koji su građeni pre donošenja propisa i prilikom čije gradnje nisu poštovani propisi, kao i objekti koji su loše održavani i loše adaptirani – navodi naš sagovornik.

[adsenseyu1]

Seizmički rizik

On dodaje da jedino na šta se može uticati jesu posledice i seizmički rizik.

– Seizmički rizik zavisi upravo od ranjivosti objekata od otpornosti i edukacije stanovništva. Što se tiče seizmičke opasnosti u Srbiji, ona je uvek ista i nepromenjena, seizmička opasnost se ne menja tokom geološke istorije – zaključuje Dragičević.

HRVAT KOJI JE STRELJAO MUSLIMANE ZAROBLJENE U SREBRENICI: Kako je Dražen Erdemović postao jedan od ključnih svedoka protiv RATKA MLADIĆA

Zemljotres u Kraljevu

Poslednji zemljotres u Srbiji koji je odneo ljudske živote zabeležen je 3. novembra 2010. u Kraljevu, kada su dve osobe poginule, dok je oko 200 građana povređeno. Kraljevo je tada pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale.

MILOMIR MARIĆ ostao ZATEČEN: Evo šta mu je voditelj REKAO U SRED EMISIJE (VIDEO)

U zemljotresu je 800 objekata pretrpelo teška oštećenja, među kojima su bile škole i zdravstvene ustanove. Epicentar zemljotresa je, prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, bio u Vitanovcu, na deset kilometara od Kraljeva, na dubini od dva kilometra.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: Mina Branković,Kurir.rs)

[adsenseyu2]