UN UDARILE NA PRIŠTINU: Stigao dopis koji ih je obeležio zauvek kao LAŽNU DRŽAVU! (INFO)

UN

Foto: AP

Proglašavanje personom non grata neprimenjivo je na saradnike Ujedinjenih nacija, saoštila je pres-kancelarija UN povodom odluke prištinskih vlasti da proglase nepoželjnim prisustvo ruskog diplomate Mihila Krasnoščekova kog je 28. maja uhapsila i pretukla kosovska policija.

“Termin persona non grata ne može se primeniti na saradnike UN”, rekao je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

On je dodao da je takav status primenljiv samo na diplomate koje je akreditovala neka država u drugoj u kontekstu bilateralnih odnosa.

“UN nisu država i njen personal nije akreditovan u državama u kojima služe pod rukovodstvom generalnog sekretara”, zaključio je Hak.

Krasnoščekova je 28. maja pretukla kosovska policija. Dijagnostikovani su mu prelomi lobanje i gornje vilice. Rus je kasnije prevezen u Beograd na lečenje.

Vučić

Foto: predsedništvo Srbije

Kosovske vlasti su saopštile da će zahtevati da mu bude oduzet imunitet saradnika UN.

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj je saopštio da su prištinske vlasti Krasnoščekova proglasili „personom non grata”.

Akcija specijalnih policijskih odreda samoproglašenog Kosova na severu pokrajine počela je 28. maja ujutru, pod izgovorom da je reč o akciji protiv organizovanog kriminala.

Kosovska policija je upala na sever Kosova i Metohije u oklopnim vozilima. Lokalni Srbi su postavili barikade na trasama u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se s policijom, nakon čega je došlo do pucnjave. Nekoliko ljudi je povređeno, među njima i troje policajaca, novinar i dva saradnika Ujedinjenih nacija.

Kosovska policija je saopštila da je tokom operacije uhapšeno 19 njenih saradnika, a vlasti Srbije su navele da je uhapšeno devetoro građana. Šestoro je oslobođeno 30. maja, a troje su na lečenju u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

     

(Dnevne.rs /Izvor: Agencije/D.N.)