UMRO MUHAMED ALI U 75. GODINI ŽIVOTA: Svet je ostao bez najveće sportske legende! (VIDEO) (FOTO)

bokser

Foto: AP/Tanjug

– Posle 32 godine bitke sa Parkinsonovom bolešću, Muhamed ali je umro u 75. godini života. Trostruki šampion sveta je umro večeras – rekao je portparol porodice Bob Gan

Najveći bokser svih vremena, legendarni Muhamed Ali (rođen kao Kasijus Klej), globalna sportska ikona i veliki borac za ljudska prava, umro je u petak kasno uveče u bolnici u Finiksu, u 75. godini života, rekao je portparol porodice. 

Ali je ležao u bolnici od prošlog četvrtka, zbog problema sa disanjem.

– Posle 32 godine bitke sa Parkinsonovom bolešću, Muhamed ali je umro u 75. godini života. Trostruki šampion sveta je umro večeras – rekao je portparol Bob Ganel. – Porodica Ali želi da se zahvali svima za njihovu podršku, molitve i traži privatnost. 

[adsenseyu1]

Lejla Ali, Muhamedova ćerka, i sama legendarna bokserka, objavila je na društvenim mrežama fotografiju sa ocem i svojom ćerkom, Muhamedovom unukom Sidni, koja je rođena 2011. godine:

– Volim ovu fotografiju mog oca i Sidni, kad je bila beba. Hvala vam za svu ljubav i želje. Osećam je i zahvalna sam za to – napisala je Lejla.

Foto: Tanjug/AP

U ringu je leteo kao leptir i ubadao kao pčela Foto: Tanjug/AP

Muhamed Ali je rođen u Luivilu u Kentakiju 1942. godine. Ovaj trostruki šampion sveta u teškoj kategoriji poznat je i po svom društvenom aktivizmu i harizmi pomoću koje je motivisao ljude širom sveta da se bore za rasnu jednakost.

[adsenseyu1]

Kasijus Klej je postao šampion sveta 1964. godine, pošto je nokautirao Sonija Listona. Te godine je prihvatio Islam i promenio ime. Pamte se njegove velike borbe sa legendama svetskog boksa, Džo Frejzerom i Džordžom Formenom.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Alijeva karijera je prekinuta na 4 godine krajem šezdesetih, kad je odbio da se bori u ratu u Vijetnamu, i osuđen je za izbegavanje odsluženja vojnog roka.

Povukao se iz boksa 1981. godine, i od tada je vodio veliku bitku sa Parkinsonovom bolešću.

Pogledajte najvažnije trenutke iz blistave karijere Muhameda Alija:

(Telegraf.rs/CNN)