Umro Jožef Kasa – Bivši potpredsednik Vlade Srbije i lider Saveza vojvođanskih Mađara

politicar

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije, gradonačelnik Subotice i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa preminuo je jutros u 71. godini života

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije, gradonačelnik Subotice i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa preminuo je jutros u 71. godini života, objavio je sajt subotica.com.

Vest o smrti Kase preneli su i mađarski mediji, koji navode da je on preminuo jutros u bolnici u Subotici i da je poslednjih godina njegovo zdravstveno stanje bilo loše.

[adsenseyu5]

Jožef Kasa (1945) po zanimanju bio je političar, ekonomista i bankar.

Kroz političko delovanje bio je na čelu Grada Subotice od 1989. do 2001, nakon čega postaje potpredsednik republičke vlade, prvo u vladi Zorana Ðinđića, a potom Zorana Živkovića.

Po odlasku iz politike stupa na funkciju direktora filijale “Agrobanke” u Subotici.

Kasa je svojevremeno bio i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (1995), proglašen je i za počasnog člana u ovoj stranci, a nedavno se mogao videti na političkim skupovima nove mađarske opcije.

Uhapšen je 20. novembra 2012. godine tokom istrage u aferi „Agrobanka“. U pritvoru je bio do 12. februara 2013. godine, ali protiv njega nije podignuta optužnica. U julu 2013. godine postao je glavni i odgovorni urednik “Subotičkih novina”, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja tu funkciju je napustio pre oko godinu dana.

[adsenseyu1]

(Tanjug)