UKOLIKO SE UVEDE VOJNI ROK U SRBIJI, to će izgledati OVAKO

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Razmatra se koncept kratke i efikasne obuke, uz male promene uobičajenog života regruta

Već za nekoliko godina, prosečan dan vojnika u Srbiji na redovnom služenju vojnog roka, mogao bi da izgleda ovako: ujutro u stroju, sa puškom i šlemom, a uveče sa prijateljima u kafiću ili ispred televizora u dnevnoj dobi, sa porodicom, prenose Večernje Novosti.

[adsenseyu4]

Inicijative da se vrati obavezno služenje vojnog roka već neko vreme kruže, ali je za sada, sve na čekanju. Najvažniji razlog je bezbednost zemlje.

Posebna Vladina radna grupa za promenu strateških dokumenata Srbije, kako pišu Novosti, razmatra sve prednosti i mane ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji. Njihov zaključak trebalo bi da bude poznat polovinom sledeće godine.

NEŠTO SE SPREMA NA BALKANU? I Crna Gora uvodi vojsku, ovako će izgledati

Naša zemlja je prvi put u svojoj istoriji dobila gotovo celu generaciju mladih koji su u život stupili bez ikakve vojne obuke. Reč je o najmanje 200.000 punoletnih mladića koji su od 2000. godine do danas dug državi odužili služenjem u civilu, odnosno kojima je upis u vojnu evidenciju bio jedina obaveza.

To je drastično oslabilo rezervni sastav, koji u slučaju oružanog sukoba ima obavezu da stane pod ratnu zastavu.

– Mogućnost odmrzavanja obaveznog služenja vojnog roka ne treba posmatrati kao na povratak koncepta koji je važio u JNA – ispraćaj uz veselje na jednogodišnji boravak u kasarni, daleko od kuće, uz jedno ili najviše dva odsustva – nezvanično za Večernje Novosti navode u Ministarstvu odbrane, uz opasku da ovo pitanje u Srbiji i dalje nije na dnevnom redu.

[adsenseyu1]

Prema prvim zamislima, koje se još uvek zasnivaju na ideji, trebalo bi da se u tom slučaju što manje menja ustaljeni život regruta. Dakle, nakon osmočasovnog boravka u kasarni, vojnici najnormalnije odlaze svojim kućama.

Vojni rok bi trajao od tri do šest meseci, u zavisnosti od roda, a svi muškarci bi trebalo da prođu barem osnovnu, pešadijsku obuku. Složenu borbenu tehniku prihvatali bi dobrovoljci, po ugovoru

(Dnevne.rs/Telegraf.rs /Izvor:Večernje novosti)

[adsenseyu2]

[adsenseyu5]