UKINITE SUD I POVLAČIMO PRIZNANJE: VELIKA BRITANIJA žestoko zapretila tzv. KOSOVU!

Albanija

Foto: tanjug/AP

Nakon dramatičnog vikenda u Prištini o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine neće biti reči, bar ne do 14. januara do kada su poslanici na zimskom odmoru.

Međunarodna zajednica oštro je kritikovala inicijativu 43 poslanika da se sud ukine (tako što će se van snage staviti Zakon o Specijalnom sudu). Potpisnik peticije Miljaim Zeka, poslanik iz redova opozicione Nisme, preneo je reči ambasadora Velike Britanije Rorija O’Konela da će ukoliko skupština opozove Zakon o Specijalnom sudu, zapadne države povući priznanja nezavisnosti Kosova, a Kfor napustiti Kosovo.

Javno, O’Konel je podsetio da je pre dve godine Priština dala reč da će se suočiti sa svim optužbama, a drugačiji potez nazvao izdajom.

– Velika Britanija je bila sa Kosovom u najtežim vremenima. Pre dve godine, Kosovo je dalo svoju reč da će se suočiti sa svim optužbama i pokazati svetu da veruje u pravdu, a ne u nekažnjivost zločina. Glasanje o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu predstavljalo bi izdaju te posvećenosti i dovelo bi u pitanje veru Kosova u pravdu ili nekažnjivost. To bi imalo ozbiljne posledice – kazao je britanski diplomata.

Nož u leđa SAD

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi, uoči izjašnjavanja poslanika o ukidanju suda kazao je da bi to bilo zabijanje noža u leđa Amerike.

– Želim da bude veoma jasno da se Sjedinjene Države protive svakom pokušaju da se izmeni ili ukine ovaj zakon. Veoma sam razočaran što se ova stvar niotkuda pojavila. Nema javne debate o pitanju od ovako velike važnosti za budućnost kosovskih građana. To je sramota. Ako uspe napor da se ukinu sud i zakon, biće istinski negativnih posledica za budućnost. SAD će to smatrati kao nož u leđa. Kosovo će odabrati da bude izolovano – kazao je Delavi podvlačeći da je „međunarodna podrška za kosovsku nezavisnost izgrađena na ideji da će Kosovo pravično postupati sa pojedincima koji su počinili ratne zločine“.

ČVRSTA EVROPA OSLOBOĐENA AMERIČKE DOMINACIJE: Putin i Merkelova SPAJAJU Srbiju i Republiku Srpsku!

Pretnja i iz Nemačke

Kancelarija Evropske Unije na Kosovu ocenila je da je inicijativa za ukidanje suda „zastrašajuća i veoma štetna“, a nemački ambasador na Kosovu Kristijan Helt slično je poručio da bi „svaki pokušaj da se izmeni ovaj zakon bio korak unazad za Kosovo i njegovo evropsku perspektivu“ te da bi to „takođe pogoršalo odnose sa njenim najboljim prijateljima“.

Parlamentu u Prištini ranije je predata peticija sa oko 16.000 potpisa bivših pripadnika OVK koji su tražili ukidanje ovog suda. Sa početkom napredne godine, očekuju se prve optužnice, a još od izveštaja Dika Martija natpisa očekuje se da se na optuženičkoj klupi nađe sam politički vrh kosovskih Albanaca.

Zasluga Dika Martija

Specijalni sud formiran je 2015. godine, nakon izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, a kako bi se procesuirali zločini OVK tokom i posle rata na Kosovu. U procesima pred Hašim tribunalom protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Limaja sud nije bio u mogućnosti da zaštiti svedoke Tužilaštva. O tome su nekoliko puta pred Savetom bezbednosti UN svedočili glavni tužioci Karla del Ponte i Serž Bramerc.

Na spisku 500 ubistava

Portal navodi da Tužilaštvo Specijalnog suda vodi istrage i vezane za oko 500 ubistava Srba i Albanaca posle 2000. godine. U taj broj su uključene i brojne nerasvetljene likvidacije političkih rivala iz stranaka proisteklih iz OVK.

Porodično u masovne zločine

Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, i Azem Sulja, ujak Hašima Tačija, biće optuženi pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK, piše prištinski portal Insajderi, navodeći da će više od 60 pripadnika OVK biti optuženo.

GEST O KOME PRIČA CEO REGION: Balašević zastao na pola pesme i uradio ono čemu se niko nije nadao (VIDEO)

Prema njihovim saznanjima, Daut Haradinaj odgovaraće zbog zločina na Radonjičkom jezeru, kada je grupa od četrdesetak Srba, Albanaca i Roma ubijena, a njihova tela bačena u vodu. Izvor ovog portala navodi da je sud optužnicu zasnovao na podatku da je u jezeru pronađeno 39 tela.

Portal Insajderi piše i da će Sulja, jedan od osnivača OVK koga na Kosovu zovu Veliki Gazda i Veliki Ujak, biti optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je donedavno vodio Euleks pod nazivom Blaca 2.

Otkrivamo zašto Grci nemaju pritisak, holesterol, ni višak kilograma: Evo koja je najzdravija ishrana na svetu! (INFO)

Portal Insajderi piše i da su „Hašim Tači i Kardi Veselji pod istragom tužilaštva i da se prve optužnice očekuju sredinom februara“. Kako navode, Tači je pod istragom kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine.

Protiv Veseljija istraga se vodi zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obaveštajne službe OVK. I Sokolj Dobruna će se pred sudom naći kao egzekutor suda kojeg je tokom i neposredno posle rata vodio OVK, piše Insajderi.

(Dnevne.rs/Izvor: Vesti online.rs)