UGLEDNI AMERIČKI ČASOPIS “TAJM”: Ramuš Haradinaj svrstan među pet NAJTRAŽENIJIH BEGUNACA u 2018. godini

Haradinaj

Foto-montaža: Tanjug/AP, Telegraf

Ugledni američki časopis “Tajm” je u svom najnovijem izdanju objavio tekst pod naslovom “Ovo je pet najtraženijih geopolitičkih begunaca u 2018. godini”.

Autor teksta je Ijan Bremer, ugledan svetski politikolog koji je specijalizovan za spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država, države u tranziciji i globalne i političke rizike.

– Nije uvek lepo biti tražen. U vremenu pojačane geopolitiče drame, pogledajte nekoliko najtraženijih ljudi koji su privukli svetsku pažnju, i šta nam njihove specifične priče govore o stanju u svetu u 2018. godini – navodi se na početku teksta.

tajm

Foto:Printscreen/time.com

U tekstu stoji da je Ramuš Haradinaj svoje ime izgradio tokom sukoba krajem devedesetih godina. Navodi se da je bio komadant OVK i da je optužen kao glavni inicijator za mučenje i ubijanje Srba, ali s obzirom na nedostatak dokaza bio je oslobodjen optužbe za ratne zločine od strane Organizacije ujedinjenih nacija u 2008. i 2012. godini.

Takođe navodi se da Srbija ne priznaje tzv. Kosovo kao nezavisnu državu i da želi da Haradinaj bude izručen njenim organima kako bi mu se sudilo pred srpskim sudovima.

– Haradinaj se ne suočava sa optužbama samo u Srbiji.

Na insistiranje zapadnih saveznika i pomoću sredstava Evropske unije tzv. kosovski parlament 2015. godine složio se da uspostavi poseban sud za ratne zločine sa sedištem u Holandiji, što je veliki pomak u cilju stabilizacije geopolitičke situacije na Balkanu.

Srbin odbranio diplomski rad u narodnoj nošnji, sad je sve ponovio za master: Filip je car sa Pravnog fakulteta o kom priča ceo grad (FOTO)

Tek sada kada optužnice treba da se podnesu, Haradinaj i drugi članovi tzv. kosovske “političke elite” traže načine za zaustavljanje istrage – piše u tekstu.

– Sjedinjenje Američke Države i Evropska unija, koje su predvodile NATO kampanju bombardovanja protiv Slobodana Miloševića, pod uticajem su kosovskih zapažanja zapadnih normi i vrednosti.

Možda Haradinaj i njegovi saveznici smatraju da je Kosovo previše malo za najbitnije geopolitičke sile da se brinu, ali stvarnost je takva da, da bi sačuvali mir, ne mogu priuštiti da to ne rade – završava američki “Tajm” deo koji je posvećen Ramušu Haradinaju.

NOVI ŠAMAR SA ZAPADA: Još jedna blokada za Ramuša Haradinaja (INFO)

Pored Haradinaja, na spisku najtraženijih begunaca su i Karles Pudždemon, Džulijan Asanž, Fetulah Gulen i Mihail Sakašvili.

PISALA I ERDOGANU, ALI SVI ĆUTE: Slavica i dalje čeka svoju decu, nevenčani suprug ih odveo u Tursku 2015. godine

Ponekad, ovi begunci od zakona mogu postati heroji, ali za one koji se ne slažu sa tim, oni su zatvorenici – zaključuje američki “Tajm”.

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas.com)