UDARNA VEST: Posle 3 godine borbe, japanska kompanija “Tojo tajer” dolazi u Srbiju, u Inđiju, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić (INFO)

Banja

Foto: Dnevne.rs

Posle tri godine borbe, japanska kompanija “Tojo tajer” dolazi u Srbiju, u Inđiju, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako kaže, u prvoj fazi će biti uloženo 390 miliona evra.Vučić je rekao da je informaciju o tome da je Srbija izabrana za lokaciju na kojoj će ova fabrika investirati, dobio jutros.

– Od svih zemalja centralne, istočne i južne Evrope, u igri su ostale Poljska i Srbija. Međutim, pre nekoliko minuta sam dobio zvanično pismo od ovog značajnog japanskog investitora. Gospodin Šimizu je rekao da će “Tojo tajer”, najpoznatiji proizvođač guma doći u Srbiju – rekao je Vučić.

Kako je kazao, reč je o kompaniji koja proizvodi pneumatike, i koja je posle tri godine pregovora i istraživana potencijalnih tržišta izabrala našu zemlju.Rekao je da će se u fabrici proizvoditi premijum gume najvišeg kvaliteta za renomirane proizvođače automobila.

guma

pixabay

– Proizvodiće se od pet do 10 miliona guma prvog ranga – naveo je on, i dodao da je ovo prva fabrika japanskog proizvođača u Evropi. Kako je kazao, u ovoj fabrici biće zaposleno najpre 523 ljudi, “koji će imati značajno veće plate od prosečnih u Srbiji”, ali je dodao i da ne može da precizira iznos pre nego što to poslodavci saopšte radnicima.

Veličinu investicije ilustrovao je podatkom da je 400 miliona evra 12 do 13 odsto ukupnih investicija u Srbiji, “što je više nego što na godišnjem nivou ima Bosna i Hercegovina i značajno više od Severne Makedonije i Crne Gore”.

– To je dva puta manje nego što je imala Hrvatska, kao članica EU u prošloj godini – rekao je Vučić, istakavši da će u narednim mesecima početi izgradnja fabrine na oko 60 hektara zemljišta.

Ulaganja i u druge krajeve zemlje

Predsednik Srbije je naveo da su ulaganja potrebna i u Topličkom okrugu – Prokuplju, Kuršumliji, Blacu, Žitorađi, i dodao da se nada da će vlada doneti odluku o dodatnim podsticajima za ulaganja u taj okrug. Mora se, kaže, uraditi još i za Kragujevac, Valjevo, Prijepolje, Sombor, Plandište i druga mesta.

– Ali, čini mi se da ovime dramatično snažimo Vojvodinu, ceo Srem – rekao je Vučić, dodavši da će “Tojo tajers” zapošljavati inženjere iz Beograda i Novog Sada.

Predsednik Srbije se zahvalio japanskom premijeru Šinzu Abeu, rekavši da je dolazak velike japanske kompanije rezultat i njegove posete.

Tirana

Foto: AP

O “Tojo tajersu”

“Tojo tajers” je jedan od vodećih svetskih proizvođača guma. Ovaj koncern trenutno ima više od 6.000 zaposlenih. Kompanija je osnovana 1945. godine, sa sedištem grupacije u Osaki u Japanu.

Poslovne aktivnosti grupe zasnivaju se na tri osnovne grane – gume, automobilska tehnologija i hemikalije. Gume “Tojo tajers” prisutne su u Evropi već 30 godina.

Osnovna delatnost kompanije jeste razvoj, proizvodnja i prodaja kvalitetnih guma visokih performansi.

Proizvodni program obuhvata zimske i letnje gume za automobile, vozila sa pogonom na sva četiri točka i terenska vozila, kao i za komercijalna i teretna vozila.

       

(Dnevne.rs /Blic /Izvor:  L. G. , Tanjug)