UBISTVO POSLEDNJEG POLITIČKOG ZATVORENIKA EVROPE: Da li nas je stvarno više?

ubistvo

Foto: Tanjug

Nije severna Kosovska Mitrovica naročito velika, tek desetak kvadratnih kilometara na kojima se smestilo skoro 30.000 ljudi. 

Zato i nije čudno što je Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”, u utorak ujutru ubijen svega nekoliko stotina metara od lokacije na kojoj će, i zbog koje će, za njega prvi put čuti najšira srpska, ali i albanska javnost.

Ivanović, dugogodišnji lider kosovskih Srba i jedan od, kako se skoro bez izuzetka — o izuzecima nešto dalje u ovom tekstu — o njemu govorilo i za života, najpristojnijih i najumešnijih političara severno od Ibra, postaće poznat neposredno nakon završetka rata na Kosovu 1999, kada se pojavio kao jedan od “čuvara mosta”, ekipe koja je kontrolisala most što spaja sever i jug Mitrovice.

Ali to je jedina stvar koja nije čudna, i nije tragična, u atentatu koji je potresao Srbiju i region, ostavio četvoricu sinova bez oca, naneo neizbrisiv bol i tugu u porodici Ivanović i svima koji su poznavali Olivera, podsetio na politička ubistva koja su otvorila traume od kojih se srpska javnost nije oporavila, doveo u pitanje ionako krhki i neizvesni dijalog Beograda i Prištine preko Brisela, i pokazao da će zvanični Beograd uvek umeti da čak i najtužniji događaj na Kosovu i Metohiji nekako iskoristi za unutrašnje potrebe, međusobne napade i političke obračune.

Oliverov brat otkrio zašto će Ivanović biti SAHRANJEN u Beogradu, a ne na Kosovu

Doduše, brojni intervjui koje je Oliver Ivanović, poslednji politički zatvorenik Evrope — tu je titulu “zadužio” pošto je skoro tri godine bio u pritvoru, pod optužbama koje bi svedoci ismejavali, a čak bi i tužioci gledali u pod kada bi trebalo da izvode dokaze — davao u poslednjim mesecima života, govore da ovo i jeste bila “srpska stvar”, mada će Savet za nacionalnu bezbednost, kroz usta predsednika Aleksandra Vučića, u utorak iza podneva reći da se zločin, barem zasad, tretira kao “teroristički napad”.

Jasno je da je posredi, pre svega, u atmosferi opipljivog nasilja, politički zločin, koji bi mogao da ima nesagledive posledice u Srbiji.

NEVERICA UŽIVO: Vanja Bulić ZA SMRT BRATA OLIVERA saznao u televizijskom gostovanju (VIDEO) (FOTO)

Jedan od najpomirljivijih srpskih političara s Kosova – neka vrsta, mutatis mutandis, kosovskog Zorana Đinđića – u utorak je skončao kao lik iz hronike novinskih izveštaja, dok je tamošnja policija pokušavala da odgonetne direktne izvršioce i naručioce zločina.

I KAMEN BI ZAPLAKAO OD STATUSA OLIVEROVE SUPRUGE: Pucali su u moje srce, moju ljubav, radost… Pucali su u Bogdanovog tatu

(Dnevne.rs/Izvor:Nedeljnik.rs)