“UBIJAO SAM SRBE KAD GOD SAM IMAO PRILIKE” Ko je Nasim, uhapšeni član Haradinaj bande

OVK

Foto: Printscreen/Facebook/Nasim Haradinaj

Potpredsednik udruženja veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim Haradinaj i brat od strica Ramuša Haradinaja, koji je uhapšen danas u Prištini, izneo je monstruoznu izjavu u kojoj se hvalio ubijanjem srpskih vojnika.

U emisiji “Frontal”, Haradinaj je izrazio revolt prema formiranju Suda za zločine OVK pred kojim bi i sam mogao da se nađe.

Nasima su danas uhapsili pripadnici specijalnih snaga dok je dolazio u kancelarije televizije T7 na razgovor. Odbio je da uđe dok ne dođu pripadnici tzv. kosovske policije, a za hapšenje je optužio novinara Vehbija Kajtazija.

Ko je zapravo Nasim Haradinaj?

Pripadnici zločinačke OVK na području Metohije počinju sa većim terorističkim napadima u jesen 1997, a Ramuš Haradinaj je bio jedan od njihovih predvodnika. Tako je napadnuta 26. novembra 1997. policija u selu Lauša, ali su teroristi odbijeni i jedan od njih je poginuo (Hasim Geci). Na njegovoj svečanoj sahrani, dva dana kasnije, prvi put se pojavila grupa pripadnika OVK u uniformama i oznakama, a među njima i Daut Haradinaj. On sa svojom braćom organizuje glavni štab OVK u rodnim Glođanima i biva prvi zamenik Ramuša Haradinaja.

KO JE ZAPRAVO NASIM HARADINAJ? Ovo je “dosije” čoveka koji se HVALI UBIJANJEM SRBA, a njegovi krvavi tragovi dižu kosu na glavi (INFO)

Kasnije je imenovan za člana Glavnog štaba OVK i komandanta 131. brigade “Isuf Grvala”, čiji su pripadnici počinili veliki broj zločina na području Dečana. Napadi terorista postaju intenzivniji i već do maja 1998. sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline bivaju etnički očišćena, tako da više nema Srba. Od marta do septembra 1998. na području koje kontrolišu jedinice pod komandom braće Haradinaj ubijeno je 30 policajaca. Daut u sukobima biva teško ranjen i ostaje bez dela jedne ruke, pa odatle nadimak Obogaljeni.

Njegova sramana izjava je poznata javnosti već godinama.

– Ubijao sam srpske vojnike savki put kad sam imao šansu za to – rekao je Nasim, član Haradinaj bande.

Kod sela Junik 24. maja 1998. grupa koju je predvodio Nasim Haradinaj, Ramušev brat od strica, otela je policajce Radeta Popovića i Nikolu Jovanovića, koji su prevozili hranu. Ubio ih je Idriz Baljaj Toger, koji je bio direktno pod komandom Haradinaja.

U junu 1998. OVK se reorganizuje u vojne oblasti. U selu Jablanica 23. juna 1998. održan je sastanak svih lokalnih komandanata OVK na Metohiji i Haradinaj je imenovan za komandanta operativne zone Dukađini (Metohija). Samo dan posle imenovanja doneo je naredbu o opštoj mobilizaciji i “pripremi stanovništva, boraca i starešina za rat”, a jedna od najznačajnijih ipak je ona o regrutaciji omladine starosti od 18 do 35 godina za službu u OVK.

TRAGEDIJA JE POSTALA JOS VEĆA: Otkriven identitet drugog pilota poginulog u nesreći kod Loznice, u službi proveo 26 GODINA (FOTO)

Brigade OVK

Po naredbi Haradinaja formirane su brigade OVK. Prve tri su bile “Jusuf Grvala”, “Murat Zenelji” i “Adrijan Krasnići”. Finansirale su se samostalno, što je takođe organizovao Haradinaj, i delom preko glavnog štaba iz koga su mesečno dobijale između 20.000 i 30.000 maraka.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com)