U tri meseca 68 borbenih vozila stiglo u Prištinu! Ovo je samo početak opremanja “Vojske Kosova”: Šta se krije iza nabavke oružja?

Kosovo

Foto: Printscreen/youtube

Najava prištinskih vlasti da će  14. decembra formirati “Vojsku Kosova” digla je veliku buru koja se ne stišava. Uprkos naporima zvaničnog Beograda da u komunikaciji sa svetskim zvaničnicima objasni štetnost ove odluke, Priština jača naoružanje koje će, kako je najavljeno, služiti novoformiranoj “Vojsci Kosova”.

Mogu li ovi potezi da “zapale fitilj” balkanskom buretu baruta i šta Srbija može da učini povodom jačanja naoružanja KBS?

U poslednja tri meseca, na Kosovo je stiglo čak 68 borbenih vozila i to iz Nemačke i SAD, a nova zakonska rešenja Prištini daju odrešene ruke da vrši nabavku oružja “u skladu sa mogućnostima”.

To praktično znači da će moći da koristi onoliko novca koliko ima u budžetu, u kojem se već sada nalazi 170 miliona evra kupovinu oružja i opreme i obuku pripadnika KBS u naredne tri godine.

Kosovske bezbednosne snage su do sada raspolagale sa streljačkim oružjem, odnosno standardnim jurišnim puškama, ručnim raketnim bacačima, džipovima “Lend Rover Difender”, američkim “Hamerima” i turskim “Otokar Kobra” oklopnim transporterima.

NOAM ČOMSKI: Albanci su kao DIVLJE PLEME, prihvaćeni su od Srba na Kosovu, pa proterali domaćina!

Od ponedeljka su KBS postale bogatije za 24 blindirana oklopna vozila “Hamvi, koja su stigla iz SAD i biće na raspolaganju Oružanim snagama Kosova, pošto je u julu ove godine vlada tzv. Kosova potpisala ugovor o kupovini 51 vozila.

Nemački kontingent Kfora donirao je u septembru Kosovskim bezbednosnim snagama 77 setova specijalnog alata, 44 džipa “Mercedes-Benz 250 GD Wolf”.

Stručnjaci, međutim, ocenjuju da sve što Priština nabavlja ili dobija jeste u skladu sa postojećim zakonom  i uklapa se u kategoriju naoružanja koja im je dozvoljena.

– To su laka oklopna vozila naoružana mitraljezom. Prema zakonu, koji oni sada žele da zamene, predviđeno je da ne mogu da imaju ofanzivne sisteme, ograničeno je naoružanje koje mogu da poseduju i striktntno je pod kontrolom Kfora.

TRAMP POSLAO UVREDLJIVU PONUDU SRBIJI: Odgovor Beograda bio je BRZ I JASAN

-U ovom trenutku, šta god da urade po pitanju naoružanja koje dobijaju kroz donacije, od prijatelja i saradnika, nije protiv postojećih propisa i sa strane Srbije ne može da se učini ništa čime bi se to sprečilo – objasnio je za Telegraf vojni analitičar Aleksandar Radić.

naoružanje

Foto: AFP 2018 / SERGEI SUPINSKY

On je rekao da Kfor kontroliše situaciju kada je reč o bezbednosti Kosova i kontroliše naoružanje koje imaju Kosovske snage bezbednosti.

– Srbija mora pažljivo da prati šta se dešava i traži od Kfora reakcije ako primeti da bi jedinice KBS mogle da budu iskorišćene za provokacije, kao što je do sada to činjeno sa policijskim snagama – rekao je on i naglasio da se Kfora treba tražiti da poštuju mandat i potrude se da ne dođe do zloupotreba.

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs, J.N./[email protected])