U TEŠKOM STE PERIODU, NIŠTA VAM NE IDE? Današnja svetiteljka će vam pomoći, ako izgovorite ovu molitvu

Uzorešiteljnica

Foto: picssr

Danas hrišćani SPC slave svetu Anastasiju Uzorešiteljnicu, sveticu koja se smatra izbaviteljkom od magije i vradžbina i svih volšebnih zamki nečastivog.  

Ova slavna hrišćanka rođena je u Rimu, u vrlo bogatoj porodici. Otac joj je bio senator i paganin, a majka hrišćanka.

Ljubav prema veri Anastasija je razvila uz pomoć majke, i uz pomoć svog učitelja Hrisogona.

Međutim, Anastasiju je otac primorao da stupi u brak sa vlastelinom Publijem, koji je bio neznabožac. To je na kraju i uradila, ali je uvek uspevala da pronađe izgovore, navodne “ženske probleme” kako sa svojim suprugom ne bi stupala u telene veze.

[adsenseyu5]

Publije je stradao tako što se utopio na putu do Persije, a Anastasija je od tog trenutka svoj život posvetila pomaganju bolesnima i siromašnima i širenju vere.

Pratila je ispovednika Hristova Hrisogona, a pomagala je i stradalnicima Hristovim u Makedoniji, gde bi raspoznata kao hrišćanka, zbog čega joj je često suđeno-

Osuđena na smrt glađu svetog Anastasija preležala u tamnici trideset dana bez hrane, hraneći se jedino suzama i molitvom.

Potom stavljena u lađu sa još nekoliko hrišćana da bude potopljena, ali Bog je i od te smrti sačuva.

Najzad su joj ruke i noge privezali za četiri koca i nad ognjem je spalili, i Anastasija je preminula, 304. godine.

Njen manastir se nalazi u Grčkoj 30 km od Soluna.

Tropar (glas 4):

„Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.“

[adsenseyu1]

(Ž.K. /Dnevno.rs)