TUŽNA PRIČA BEZ SREĆNOG KRAJA: Spava na zemlji sa PACOVIMA da bi bio pored bolesnog oca (FOTO) (VIDEO)

kuća

Foto: fejsbuk/Irena Ristić

Ovaj hrabar mladić sve sam radi, a najveća briga mu je nepokretan tata

Život mladića Dejana Kostovskog ( 22 ) iz skopskog naselja Đorđe Petrov pretvorio se u svakodnevnu borbu sa hladnoćom i nemaštinom. Živi sa bolesnim i nepokretnim ocem Kostadinom ( 62 ), šećerašom, koji je preživeo četiri moždana udara. Stanuju u trošnoj kućici izgrađenoj daleke 1929. godine, koja je nakon jakog prošlogodišnjeg zemljotresa u Skoplju obeležena kao ne bezbedna.

Obojica se guraju u jednoj sobici od jedva devet kvadrata. U njoj se nalazi samo jedan krevet, na kome leži njegov nepokretni otac Kostadin, ia tu je i jedan šporet na drva. Stakla na prozoru su polomljena, pa je unutra kao u ledari.

[adsenseyu4]

Život ovog mladića i njegovog oca sigurno bi bio prepušten tragičnoj sudbini da nije bilo poznate makedonske glumice i pre svega humaniste, Irene Ristić. Ona je na svom fejsbuku napisala kratak staus o Dejanu, nakon čega su počeli da ga posećuju novinari, ulivajući mu nadu da će se javiti dobri ljudi i institucije koji će mu pomoći da se izbori sa tragedijom koja ga je bacila u očaj.

Foto: Facebook/Irena Ristic

Foto: Facebook/Irena Ristic

Kada je njegov otac dobio otkaz, život Dejana Kostovskog se iz korena se promenio. Odjednom mu se sve srušilo pred očima.

– Prvi moždani udar je dobio na poslu, a nakon toga i otkaz. Od tada su počeli da se ređaju i svi drugi moždani udari. Do sada ih je imao četiri. Majka mi je umrla pre tri godine, a lani, kada se zapalila kuća, dodirnuli smo dno. Kada je otac 1. januara slomio kuk, to je bio kraj svim nadanjima, tihim glasom, ali bez patetike, jadao se Dejan televizijskoj ekipi 24Vesti, koja ga je posetila.

Njegova porodica je živela skromnim životom u trošnoj kućici, ali je požar, koji je izbio zbog stare i dotrajale instalacije, uništio krov i svu pokućninu. Sada Dejan sa svojim nepokretnim ocem živi u malenoj sobici koju je požar donekle poštedeo. Dejan sam kuva, pere i brine o ocu. Spava na zemlji, pored pacova, toalet nemaju, a suđe pere napolju, na ovim minusnim temperaturama.

Foto: printskrin/jutjub/24vesti

Foto: printskrin/jutjub/24vesti

– Spavam dole, zajedno sa pacovima, zato što se nalazimo u takvoj situaciji. Spavam na zemlji samo da bih bio pored oca. Sam kuvam, perem, sam presvlačim oca, sam ga perem, sve radim sam. Imam dvojicu drugova koji mi pomažu da podignem oca, donose nam i hranu. Da nije njih ne znam šta bi radio – kaže Dejan.

[adsenseyu1]

Ovom hrabrom mladiću pomažu i drugi humani ljudi, ali za njega je, kaže, najveća briga njegov nepokretni tata. Dejan hoće da radi, ne bira posao, radio bi kao kelner, čistio bi vece, bilo šta, ali jednostavno ne može jer nema kome da ostavi nepokretnog oca.

Dok je bila živa, njegova majka je radila u opštini Đorđe Petrov, odakle su nakon njene smrti dobili jednokratnu novčanu pomoć od 10.000 denara. Kada mu je otac pao u krevet, od opštine su dobili obećanje da će Kostadina smestiti u Gerontološki zavod, ali od toga obećanja za sada nema ništa.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:D.J.,Telegraf.rs)

[adsenseyu2]