TURSKA JE PUCALA SEBI U NOGU: Ovo je razlog zašto će Erdogan žestoko zažaliti zbog obaranja ruskog aviona! (INFO)

premijer

Foto: rtvbn.com

Obaranjem Suhoja 24 u Siriji, Turska je odsekla granu na kojoj sedi, piše Rojters u analizi događaja koji je potpuno poremetio odnose Ankare i Kremlja, a koji može imati i drastične posledice na svetsku geopolitiku.

Kako se navodi u analizi, rušenje ruskog aviona imaće višeslojne posledice po saradnju dve zemlje, a najveće posledice Turska će snositi u trgovini i energetici.

– Posle Nemačkih, ruski turisti su najbrojniji gosti odmarališta u Turskoj… Poziv ruskog državnog vrha upućen svojim građanima „da ne putuju u Tursku“ verovatno će imati velikog odjeka, pa je jasno da će samo u Turizmu turska izgubiti milione dolara. Podsetimo, ruske turističke agencije takođe su najavile suspenziju turističkih aranžmana u Turskoj, navodi Rojters.

[adsenseyu5]

Takođe, Turska nije bila pogođena zabranom izvoza poljoprivrednih proizvoda na ogromno rusko tržište, što više neće biti slučaj. Turska može da zaboravi na odlične rezultate izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiji koji je u 2014. godini dostigao 6 milijardi dolara…

Dalje, Turska je, uz Egipat, najveći kupac ruskog žita. U prethodnoj godini Turska je kupila 4,1 miliona tona pšenice koja je završila u turkim supermarketima.

Kako ističe Rojters, Rusija je najveći snabdevač prirodnim gasom Turske. Ankara je godišnje od Rusije kupovala između 28 i 30 milardi kubnih gasa, što je nešto na šta Erdgan posle obaranja ruskog aviona više neće moći da računa.

Prema zvaničnim podacima ruske ambasade u Turskoj,  Rusija je četvrti najveći snabdevač Turske naftom i naftnim derivatima, što je svakako podatak koji nije moguće zanemariti.

Rojters podvlači da i sama najava otkazivanja projekta Turski toka, itekako bi trebalo da zabrine predsednika Erdogana i premijera Davutoglua jer će turski gubici biti nesagledivi.

Kada se sve oduzme i sabere, Turska će posle obaranja Su-24 biti u višemilionskim gubicima, koje će teško imati odakle da nadoknadi.

[adsenseyu1]

(Informer)