TRINAESTA PLATA I SUSPENZIJE: Sa posla u “Pošti” privremeno udaljeno 30 radnika!

Pošta Beograd

Foto: Printscreen/instagram

TRIDESETAK radnika “Pošte” koji su u protekle dve nedelje učestvovali u blokadi Distributivnog centra u Zemunu suspendovano je zbog nepoštovanja radne discipline. Rešenja o privremenom udaljavanju sa posla se “štancuju” iz sata u sat i očekuje se da se svi oni koje je snimila kamera nađu na ovom spisku, rekao je “Novostima” Zoran Mihailović, predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Prema njegovim rečima, sve ovo može ozbiljno da parališe rad “Pošte” širom Srbije, a naročito u Beogradu.

– Rukovodstvo se poziva na član 179 Zakona o radu koji govori o kršenju radne discipline – kaže naš sagovornik. – Međutim, svi oni su protestovali uveče posle radnog vremena, tako da ćemo se obratiti sudu.

[adsenseyu5]

Ključni zahtev zaposlenih je smena direktorke, kojoj je v. d. mandat istekao 12. septembra, i da budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija provere poslovanje tog preduzeća. Takođe, traže i povećanje plata za 14 odsto, odnosno da im se vrati oduzetih 10 odsto od pre tri godine i da se na to doda iznos inflacije, što je ukupno 14 procenata.

Nekoliko nereprezentativnih sindikata zaposlenih u “Pošti Srbije” u sredu je tim povodom pozvalo premijerku Anu Brnabić da “zaštiti državnu imovinu u tom javnom preduzeću” i spreči “samovo lju i nezakonit rad” v. d. direktora Mire Petrović.

TAJNA ZA KOJU NI SLOBODAN MILOŠEVIĆ NIJE ZNAO: Jovica Stanišić 8 godina bio glavni čovek CIA za Beograd

Zoran Pavlović, predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika, pozvao je sve radnike “Pošte” da se solidarišu s kolegama koji su dobile rešenje o suspenziji i da obustave rad sve dok poslovodstvo preduzeća ne povuče ta rešenja.

– Onemogućeni smo da mirno protestujemo ispred distributivnih centara gde je sada policija po nalogu uprave “Pošte”, ali nas neće sprečiti da se 20. novembra, dan uoči početka štrajka, sa svojim porodicama okupimo ispred Glavnog poštanskog centra u Zemunu i još jednom zatražimo ispunjenje naših zahteva i sprečavanje nezakonitog rada rukovodstva preduzeća – rekao je Pavlović.

Sindikalci ističu i da je u vreme zabrane zapošljavanja u javnim preduzećima u “Pošti” zaposleno 250 ljudi, koji rade na administrativnim poslovima, kao i 30 savetnika koji imaju izuzetno velika primanja.

[adsenseyu1]

U JP “Pošta Srbije” ističu, međutim, da je usled nezakonite blokade rada Regionalnog poštansko-logističkog centra Beograd, koji predstavlja žilu kucavicu JP “Pošta Srbije”, došlo do višednevnog prekida procesa rada u delatnosti od opšteg interesa, koja je poverena ovom preduzeću, usled čega je naneta velika šteta zbog kašnjenja pri uručenju pošiljki.

– Stručne službe intenzivno rade na sagledavanju direktne i indirektne štete koju je preduzeće pretrpelo usled višednevne nezakonite blokade ovog centra, zbog čega se prema učesnicima preduzimaju sve zakonom predviđene mere kako bi takvo ponašanje bilo sankcionisano – naglašava se u saopštenju “Pošte”.

POJAČANO DELOVANJE TAJNIH AGENATA U SRBIJI: Strani obaveštajci ušli u sve pore društva sa jednom misijom!

RADNICIMA JOŠ PO JEDNA PLATA

SVAKI radnik “Pošte Srbije” dobiće po jednu svoju prosečnu zaradu, usvojila je u sredu Vlada Odluku Nadzornog odbora ovog preduzeća. To znači da će od ukupne neto dobiti za prošlu godinu, u iznosu od 3,47 milijardi dinara, u republički budžet biti uplaćeno 2,4 milijarde, dok će se 950 miliona isplatiti zaposlenima.

Čuveni ŽUTI KOMBI iz serije „Mućke“ prodat za neverovatnu sumu (VIDEO)

– Ovim činom ispunjeni su ključni zahtevi obe reprezentativne sindikalne centrale u “Pošti”, s tim što je započeta i dodatna analiza mogućnosti za povećanje plata, kako bi se iznašao najbolji model za poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja 15.000 zaposlenih – piše u saopštenju ovog preduzeća. – JP “Pošta Srbije”, za razliku od većine javnih preduzeća, ne koristi sredstva iz budžeta i maksimalnim angažovanjem radnika ostvaruje odlične poslovne rezultate i znatna sredstva uplaćuje u republički budžet.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: J.Ž.,Skenderija,Novosti.rs)

[adsenseyu2]