TRI PRSTENA ODBRANE SRBIJE: Ovakav SISTEM nemoguće je probiti

avion

Foto: Wikipedia/Krasimir Grozev

“Tunguska” i “tor”, o čijoj nabavci se pregovara, idealni su za ovu namenu i sa S-300 čine jedinstvenu celinu

Sistem protivvazdušne odbrane Srbije, po okončanju pregovora o nabavci naoružanja sa Rusijom i Belorusijom, činiće tri prstena zaštite

Najširi će činiti sistem S-300, koji će biti zaštićen raketama srednjeg dometa “tunguska”. Poslednju liniju odbrane činiće PVO sistem “tor”, čija će nabavka biti definisana tokom predstojeće posete Beogradu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

[adsenseyu4]

– Svaki raketni sistem mora da bude zaštićen drugim sistemom, kako bi mogao nesmetano da dejstvuje. Izolovan, izložen je neprijateljskoj vatri i bez većih šansi. Važno je zato da bokove S-300, čije rakete dobacuju i do 150 kilometara, brane PVO sistemi srednjeg i kratkog dometa. “Tunguska” i “tor”, o čijoj nabavci se pregovara, idealni su za ovu namenu i sa S-300 čine jedinstvenu celinu – objašnjava sagovornik iz vojnog vrha, prenose “Novosti”.

Sastav paketa naoružanja koji će stići iz Belorusije biće poznat već u aprilu, kada će Srbiju posetiti delegacija predstavnika armije i namenske industrije Belorusije predvođena predsednikom Lukašenkom. Konačnom stisku ruke povodom nabavke aviona i raketa, prethodiće osnivanje mešovitog tela za vojnu saradanju dve države.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

[adsenseyu1]

Vojna saradnja sa Minskom biće organizovana gotovo po istom modelu kako je ustrojena sa Ruskom Federacijom. Avioni “mig 29″ koji će stići iz Rusije dobiće najmodernije naoružanje i u narednim godinama činiće okosnicu borbene moći srpskog ratnog vazduhoplovstva.

Plan vojnog vrha je da, po usaglavanju svih detalja primopredaje, tri beloruska “miga” rezerviše za obuku pilota, dok će ostatak letelica pristiglih iz Minska raspored dobiti u sistemu zaštite vazdušnog prostora Srbije. Prva dva “miga”, u Batajnici se očekuju već polovinom marta. Odmah po sletanju počeće i posao njihovog remonta i modernizacije u Vazduhoplovnom zavodu “Moma Stanojlović”. Dinamika remonta i detaljan plan korišćenja, ipak, biće poznat posle preciziranja svih detalja posla – donacije Belorusije.

Selekcija pilota

Vojska Srbije priprema se za ubrzanu selekciju pilotskog kadra za letenje na “migovima 29″. Plan je da se ove godine napravi izbor i počne obuka ljudstva koje će se naći u kokpitu ovih letelica. Ministarstvo odbrane, istovremeno, traži način za poboljšanje materijalnog položaja pilota i popularizaciju njihovog poziva. Proces započet donacijom ruskim aviona, prema planovima Vojske Srbije, biće kompletno završen 2020.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs /Izvor:Večernje novosti)

[adsenseyu2]

1 Comment on "TRI PRSTENA ODBRANE SRBIJE: Ovakav SISTEM nemoguće je probiti"

  1. Nadanju je ludom radovanju.

Comments are closed.