TRI KRUPNA IZAZOVA ZA VUČIĆA: Sergej Lavrov donosi PUTINOVE ZAHTEVE (INFO)

predsednik

Foto: AP

Sergej Lavrov stiže u posetu Srbiji, a u koferu, kako je potvrđeno “Blicu” iz više diplomatskih izvora, donosi tri krupna izazova (čitaj: zahteva) za Aleksandra Vučića

Ruski šef diplomatije ostaje u Beogradu dva dana i sastaje se sa predsednikom Nikolićem, premijerom Vučićem i kolegom po funkciji Dačićem. Ipak, ubedljivo najveći značaj ima susret sa Aleksandrom Vučićem.

[adsenseyu4]

Prema saznanjima našeg lista, a o nekima od njih smo i pisali prethodnih dana, Lavrov će srpskom premijeru ispostaviti tri zahteva zvanične Moskve, iza kojih stoji lično Vladimir Putin.

O prvom zahtevu “Blic” je i pisao pre nekoliko dana, otkrivajući da je jedan od razloga dolaska šefa ruske diplomatije “sugestija” da Vučić podrži Tomislava Nikolića kao kandidata bliskog Moskvi na predstojećim predsedničkim izborima. Nije tajna da Vučić ima velike nedoumice oko podrške Nikoliću, posebno zato što relevantna istraživanja pokazuju da bi njegova pobeda bila upitna. Ipak, u Moskvi ne kriju da je Nikolić njihov favorit za predsednika Srbije.

Politikolog Vladimir Goati takođe smatra da je Nikolić za Rusiju više nego prihvatljivo rešenje.

– Suštinski, ciljevi Rusije, još od sredine 19.veka, svode se na izlazak na topla mora. Zato Rusija pokušava da, ako je moguće, uz pomoć Srbije eliminiše sadašnji režim u Crnoj Gori i ostvari svoje težnje. Nikolić je za Rusiju pravo rešenje jer podržava Moskvu – konstatuje Goati i dodaje da će tokom posete Lavrov “demontirati” nedavni napad na ustavni poredak Crne Gore u kome su, navodno, učestvovala i dvojica Rusa.

Neizbežna tačka razgovora Vučića i Lavrova biće i odnos prema NATO-u i u tretman pripadnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Naime, Moskva očekuje da taj centar, odnosno ljudi koji u njemu rade u Srbiji imaju sve privilegije koje su dodeljene NATO-u, a to, između ostalog, podrazumeva i oslobađanje od plaćanja taksi, komunalnih usluga i putarina.

Goati, međutim, smatra da će se Srbija, ako na to pristane, suočiti sa nizom sličnih pojedinačnih zahteva velikih sila.

– Kada bi sve to prihvatila, Srbija bi naišla na teška ograničenja da sve to iskontroliše. Postavlja se pitanje zbog čega bi Rusija u tom pogledu imala prioritet – objašnjava Goati.

Naš sagovornik dodaje i da je Rusiji jedan od ključnih ciljeva da Srbija ne uđe u NATO, što nas dovodi do trećeg zahteva koji će ispostaviti Lavrov, a to je jasnije distanciranje Beograda od zapadne vojne alijanse.

[adsenseyu1]

S druge strane, politički analitičar Dušan Janjić o tim pitanjima ima nešto drugačije viđenje. Po njegovom mišljenju, “Nikolić je na trećoj liniji uticaja”, zbog čega bi “od Lavrova mogao da dobije samo čestitku ako pobedi na izborima”.

– Lobiranje Rusije u izbornim kampanjama na Balkanu je završeno sa Dodikom. Mini-skandal u Crnoj Gori pokazatelj je da se Rusija dovoljno opekla uplitanjem u unutrašnja pitanja drugih zemalja – smatra Janjić.

Za razliku od Goatija, Janjić očekuje da će biti potpisan ugovor po kome će centar u Nišu dobiti diplomatski status “jer se odnosi na ljude”.

Medvedev poslao jasnu poruku

Činjenica da ruski premijer Dmitrij Medvedev nije došao u Beograd, iako se spekulisalo da će to sigurno učiniti u oktobru, jasna je poruka Srbiji, kažu upućeni sagovornici iz diplomatskih krugova. Sa tim se slaže i Vladimir Goati:

– To je poruka: nećemo doći u Beograd jer Srbija nije politički bliska Sovjetskom Savezu po ruskom konceptu. Sve ostalo je magija reči – konstatuje Goati.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Marko Tašković,Blic.rs)

[adsenseyu2]