TRAMPOVA UREDBA o zabrani ulaska u SAD došla i do Srbije (FOTO)

Amerika

Foto: Rojters

Uredba američkog predsednika Donalda Trampa, kojom se privremeno zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam zemalja sa pretežno muslimanskim stanovništvom, tiče se i Srbije.

Tačnije, Trampova uredba odnosi se i na putnike “Er Srbije”, koja ponedeljkom, četvrtkom i petkom leti za Njujork. U ovoj kompaniji potvrđuju da su nova pravila važila i na jučerašnjem letu, prvom posle stupanja uredbe na snagu.

– “Er Srbija” sarađuje sa Agencijom SAD za zaštitu carine i granice da bi se osiguralo da je naša avio-kompanija usklađena sa novim ograničenjima u imigracionoj politici SAD, koja su stupila na snagu tokom vikenda. U tim slučajevima, tamo gde je moguće, avio-kompanija će ponuditi izmene rezervacija putnika kroz promenu leta ili nadoknade u skladu sa novom poslovnom politikom – navode u srpskom avio prevozniku.

[adsenseyu4]

Za sada nema podataka da je nekome u Beogradu uskraćeno da se ukrca na let za Njujork, ali Vladimir Petronijević iz “Grupe 484” podseća da zabranom ulaska izbeglicama SAD krše međunarodno pravo i konvencije, kao i ranije prihvaćene međunarodne obaveze.

– Jedna ozbiljna zemlja kao što je Amerika, već je utvrdila jedan sistem provera, bezbednosnih provera pre nego što se jedan takav program i dozvoli. Uredba ukazuje na nešto drugo, a to je zapravo spremnost da se izađe iz okvira međunarodnih obaveza – rekao je Petronijević.

Protest na aerodromu u SAD

Foto: Tanjug/AP

Korak ka tome su i formulari za dobrovoljno odricanje od zelenih kartona, koje su strancima iz muslimanskih zemalja nudili službenici na aerodromima, bez obzira na to što imaju važeće vize i zelene kartone (bez kojih ne bi ni mogli da se ukrcaju na let za SAD).

Foto: Tanjug/AP

– Imate jedan validni princip, a to je pravo svake zemlje da diskreciono odluči da li će nekome omogućiti ulazak u zemlju ili neće, bez obzira na to da li imate važeću vizu ili ne. Ono što je ovde problematično jeste svaka vrsta klasifikovanja prema nacionalnoj osnovi, odnosno državljanskoj pripadnosti – ističe Petronojević.

[adsenseyu1]

Foto: rojters

I takvu politiku osudili su mnogi: Angela Merkel poručuje da antiterorizam ne opravdava sumnjičenje ljudi. Federika Mogerini najavljuje da će EU i dalje pomagati izbeglicama, a Evropska komisija da će se pobrinuti da građani Unije budu zaštićeni od diskriminacije.

Pojedine američke diplomate u poruci Stejt departmentu navode da Trampova odluka neće učiniti zemlju bezbednijom, već naprotiv – raspiriti antiamerička osećanja.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:RTS)

[adsenseyu2]