Tramp, Putin i Si UKRŠTAJU KOPLJA NA KOSOVSKOM ČVORU: SB UN donosi novu Rezoluciju 1244?!

Putin

Foto: Reuters, AP, EPA, Fonet

Diplomatija Uključivanjem Rusije i Kine jačaju šanse Beograda da se izbori za svoje interese na KiM pošto više ne bi bio „sam protiv svih“ za pregovaračkim stolom, ocenjuju sagovornici Kurira.

Sjedinjene Američke Države mogle bi da preuzmu ključnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, na šta ukazuju pisma koja je američki predsednik Donald Tramp poslao predsednicima Srbije Aleksandru Vučiću i Kosova Hašimu Tačiju.

Intenzivnije angažovanje Vašingtona podrazumeva uključivanje Rusije i Kine, s Vladimirom Putinom i Si Đinpingom na čelu, što je ideja Beograda jer su ove dve države tradicionalno nama naklonjene, ocenjuju sagovornici Kurira.

ZAPAD U PANICI! Putin se vraća na Balkan! POMAŽE SRPSKOM NARODU!

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić kaže za Kurir da će ako SAD uđu u pregovore, Srbija tražiti da se u njih uključe Rusija i Kina.

– Ako Vašington bude na strani Prištine, Moskva i Peking će biti na strani međunarodnog prava, što nama odgovara – kaže Dačić za Kurir.

ministar

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Jačaju pozicije

Prema takvom scenariju jačaju pozicije Beograda u postizanju kompromisa. Ulazak Moskve i Pekinga u taj proces, ukazuju naši sagovornici, otvara mogućnost da kosovska priča završi i na zasedanju SB UN, gde bi mogla biti usvojena neka nova, odnosno promenjena Rezolucija 1244.

Bivši šef diplomatije i ambasador u UN Vladislav Jovanović smatra da bi SAD volele da svojim autoritetom ubrzaju proces dogovaranja i zatvore probleme na Balkanu.

– Ne kriju da im se žuri da se kosovsko pitanje reši, što Srbiji odgovara jer će morati da bude prihvaćeno i prisustvo drugih aktera zainteresovanih za situaciju na Balkanu. Rusija, Kina, Turska takođe se moraju pitati. To bi mogao biti novi tip dijaloga, ličiti na neku vrstu međunarodne konferencije. U tom slučaju pojačani su izgledi Srbije da bolje prođe u borbi za svoje interese pošto više ne bi bila sama. Dosad je protiv sebe imala EU, Albance i SAD, a sad bi se čuli i glasovi onih kojima ne odgovara dalje slabljenje Srbije i zainteresovani su za stvarni sporazum, a ne nametnuto rešenje sa Zapada.

HARADINAJ POMERA GRANICE BAHATOSTI: Traži od Srbije 22 MILIJARDE evra odštete?!

Nestrpljive SAD

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će pregovori biti ubrzani jer „SAD neće biti strpljive kao Brisel“.

– Uključivanje Rusije i Kine u taj proces znači otvaranje mogućnosti da se proces završi na SB UN, gde bi mogla biti usvojena neka nova, odnosno promenjena Rezolucija 1244 – kaže Janjić i podseća da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nedavno izjavio da probleme na Balkanu rešavaju s prijateljima sa Zapada.

NE ZNA GDE UDARA! Optužio EU da zatvara oči pred “akcijama” Beograda protiv Prištine (INFO)

EU ne bi mogla da bude uklonjena iz tog procesa jer je, kako objašnjava, dobila nadležnost prenošenjem diskusije o Kosovu sa UN na EU, ali ne bi više imala primarnu ulogu.

– Vašington će biti moderator dok se EU bude bavila sobom jer 2019. imaju izbore. Zadržaće Brisel ulogu facilitatora, očekuje se da odrede nekog iz Nemačke. A Moskva će imati konsultativnu ulogu.

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)