TRAMP IZDAO OZBILJNO UPOZORENJE! Zapretio Srbiji američkim kontramerama! (INFO)

zastava

Foto: REUTERS

Ambasador SAD u EU Gordon Sonland upozorava da će se sve zemlje koje dozvole ‘Huaveju’ i drugim kineskim kompanijama učešće u infrastrukturnim projektima suočiti s američkim protivmerama, a na spisku je i Srbija.

Kinezi u našoj zemlji već uložili milijarde u Železaru, RTB Bor, Železnicu, TE Kostolac, Pupinov most, a najavljuju i izgradnju beogradskog metroa.

Američki predsednik Donald Tramp želi da protera kineske firme iz Srbije i tako je natera da se odrekne milijardi direktnih stranih investicija!

Ovo potvrđuje ambasador SAD u EU Gordon Sonland, koji smatra da je saradnja sa Pekingom u velikim projektima guranje prsta u oči Vašingtonu. Sonland upozorava da bi zemlje koje ‘Huaveju’ ili drugim kineskim firmama dozvole učešće u ključnim infrastrukturnim projektima mogle biti suočene s američkim protivmerama! Drugim rečima, ukoliko se Srbija ne odrekne kineskih investicija, Vašington bi mogao da nam uvede ekonomske sankcije!?!Prema rečima američkog zvaničnika, ne treba po svaku cenu prihvatati kineske investicije i tehnologiju.

zastava

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

– Oni koji slepo prihvataju kinesku tehnologiju i investicije, bez obzira na moguće probleme, mogu se naći u nepovoljnom položaju u odnosu na nas. Zemlje koje ‘Huaveju’ ili drugim kineskim firmama dozvole učešće u ključnim infrastrukturnim projektima mogle bi se suočiti s američkim protivmerama – naglasio je Gordon.

Da se i Srbija nalazi na američkoj listi ‘spornih’ zemalja potvrđuje to što su Kinezi u našoj zemlji već uložili milijarde u Železaru Smederevo, RTB Bor, Železnicu, TE Kostolac, Pupinov most, a najavljuju i izgradnju beogradskog metroa. Da strancima zaista smetaju kineske investicije u Srbiji potvrdio je nedavno i predsednik Vučić, istakavši da u Evropskoj uniji postoji ‘antikineski lobi koji se bori protiv svega kineskog u Evropi’.

Komentarišući ove navode, šefica Odbora za finansije i republički budžet Aleksandra Tomić kaže da je Vučić stvari nazvao pravim imenom i da se to mnogima ne dopada.- Mi se ne mešamo u političke i ekonomske odnose drugih država, već sarađujemo po pitanju direktnih stranih investicija i sa Zapadom i sa Istokom, jer je to u interesu svih građana.

To je rezultat odgovorne spoljne i unutrašnje politike koju Srbija vodi. Kako će velike sile rešavati svoje odnose u budućnosti, ostavićemo vremenu koje dolazi, a do tada Srbija će ekonomski da napreduje – podvlači Tomićeva. Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da Amerikanci prete celom svetu sankcijama, kako zbog Rusa tako i zbog Kineza.

– Sad se vidi da u pozadini svih zapadnih priča o tome kako žele dobro za nas stoji jedino interes da se Srbija drži zavisnom od glavnih zapadnih država i njihovih saveza, EU i NATO. Zato se na svaku saradnju sa Rusijom i Kinom gleda podozrivo, a sve češće i neprijateljski. Zapad smatra da je Balkan njihovo ‘dvorište’ i da oni jedini imaju pravo da tu ostvaruju interese. Kao u stara dobra kolonijalna vremena. Pogotovo se SAD plaše Kine jer vide u njoj glavnog geopolitičkog i ekonomskog suparnika, koji ne traži od zemalja sa kojima sarađuje da se odreknu nacionalnih interesa – zaključuje Pavić.

NAJVEĆE KINESKE INVESTICIJE U SRBIJI:

 

Železara u Smederevu

*platili za nju 46 miliona evra

* investiraće još 300 miliona evra

* zadržali svih 5.050 radnika

 

Pruga Beograd – Budimpešta

* vrednost projekta dve milijarde evra

* saobraćajnica duga 350 kilometara

* 46 odsto uposlenih firmi biće iz Srbije

 

Most Zemun – Borča

* vrednost investicije 170 miliona evra

* otvoren u decembru 2014. godine

* 1.499 metara dugačak i 22,8 metara visok

 

Izgradnja bloka u TE ‘Kostolac’

* vrednost ugovora 715,6 miliona evra

* radi se i revitalizacija blokova B1 i B2

* očekuje se da sve bude gotovo 2019. godine

 

RTB ‘Bor’

* uplatili 350 miliona dolara za dokapitalizaciju

* 63 odsto vlasništva nad kompanijom ima ‘Ziđin’

* obavezali se da ukupno ulože 1,26 milijardi dolara

       

(Dnevne.rs /Alo.rs/M.Č /Izvor: Informer)