Tomislav Nikolić: Srbija bi trebala od Rusije da zatraži veto na rezoluciju Velike Britanije

lideri
Srbija treba jasno da nam kaže želi li da Rusija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija stavi veto na britansku rezoluciju o Srebrenici ili ne.

To je, kako saznaje „Blic“, državnom vrhu u Beogradu poručio Aleksandar Babakov, glavni čovek ruskog predsednika Vladimira Putina za Srbiju.

 
Babakov je prošlog petka, u tajnoj misiji u Putinovo ime, ponudio pomoć Rusije u Savetu bezbednosti UN „uključujući veto ili bar ublažavanje formulacije koja se odnosi na žrtve iz Srebrenice“.

[adsenseyu5]

– Srpski državni vrh je vrlo obazriv, jer vaga o posledicama eventualnog mešanja Rusije. Bilo bi krajnje neprimereno da nas Moskva brani od onih kojima težimo, a to je EU. To je i rečeno Babakovu, koji je zamoljen da se Moskva bez saglasnosti Srbije ne uključuje u priču oko Srebrenice – kažu izvori „Blica“ iz Vlade Srbije.

Međutim, da bi Srbija trebalo od Rusije da zatraži veto na rezoluciju Velike Britanije smatra predsednik Tomislav Nikolić. Bivši ambasador u Ukrajini Dušan Lazić kaže da bi nam to bila velika greška.

Šta bi Rusija mogla da traži
Iz izvora bliskih ruskoj diplomatiji stigla je najava mogućih uslova Moskve da stane na stranu Srbije u Savetu bezbednosti UN:
– da u OEBS pomažemo Rusiji u rešavanju ukrajinske krize
– da se priključimo zahtevima za ukidanje sankcija Rusiji
– da se više ne približavamo NATO
– da ruske investicije u Srbiji budu bolje tretirane

– Rusi će to drage volje da urade, ali ne zbog nas, već zbog svoje koristi. A Srbija bi ušla direktno u sukob Rusije i Zapada. S tim stvarima se ne treba igrati, jer veliki imaju u rukama i nož i pogaču. Ne smemo nigde ništa da zaoštravamo, jer i jedni i drugi mogu da nas popiju u čaši vode. Mi u ovom trenutku moramo biti ne borbeni već mudri. Rusku podršku u SB UN bismo jako skupo platili – upozorava Lazić.

Tibor Varadi: Srbija nema razloga za strah

Međunarodni sud pravde je presudio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici i nijedna rezolucija to ne može da promeni, kaže Tibor Varadi za „Blic“.
Varadi, profesor međunarodnog prava, bio je pravni zastupnik Srbije u procesu povodom tužbe BiH za genocid.
– Odluka MSP iz 2007. je jasna, genocida u Srebrenici jeste bilo, ali ga nije bilo u celoj BiH i Srbija ga nije počinila. Britanski predlog rezolucije u Savetu bezbednosti UN takođe ne okrivljuje Srbiju – objašnjava Varadi.
Na pitanje da oceni sadržaj dokumenta koji predlaže Velika Britanija, on ističe da se toj temi pridaje preveliki značaj.
– Srbija nema razloga za strah. Sada se obeležava 20. godišnjica tragedije u Srebrenici i, očekivano, pojavljuju se rezolucije kojima se priseća na to. Ovaj predlog u UN ne sadrži ništa novo. To da je bilo genocida već je presuđeno u MSP i Haškom tribunalu, ali su tu navedeni i odgovorni, Vojska Republike Srpske i general Krstić. I niko drugi i ništa drugo. Sudovi su već odbili tužbe i Hrvatske i BiH protiv Srbije – kaže Varadi.
Upitan da oceni zahteve da Srbija zatraži od Rusije pomoć, da u SB UN blokira donošenje rezolucije, sagovornik „Blica“ ukazuje da je to stvar političke odluke.

Nova rezolucija
Nacionalni front (NF) iz Francuske juče je u Evropskom parlamentu podneo inicijativu za donošenje nove rezolucije o Srebrenici, koja za cilj ima „utvrđivanje pune istine o svim događajima u Podrinju u periodu 1992-1995“, saopštila je organizacija „Treća Srbija“. NF je antiislamska stranka krajnje desnice koju vodi Marin le Pen.

– Ipak, mislim da se ovoj rezoluciji u domaćoj javnosti pridaje prevelika pažnja i da se stvaraju tenzije, a da bi traženje veta to još više pojačalo. SB UN ne može da nekoga proglasi krivim, i sudovi su rekli svoje. Državnici iz Srbije su odavali počast žrtvama iz Srebrenice, što je dobra praksa – kaže Varadi.

 

Beograd odlučuje
Državni vrh u Beogradu će danas, odmah po povratku premijera Vučića iz Norveške, početi konsultacije o stavu Srbije prema rezoluciji o Srebrenici, čije je usvajanje u SB UN najavljeno za 7. jul.

[adsenseyu1]

(Blic)