“TI I TVOJA MAJKA STE GODINAMA UZIMALE OD MOJE DECE, SAD ĆU JA OD TVOG SINA”: Suzana je oca prvi put upoznala sa 18 godina, a ono što je uradio rastužiće vas! (FOTO)

devojka

Suzana Smajević, Foto: Privatna arhiva

Suzana Smajević (21) iz Vrnjačke Banje prvi put je upoznala oca sa 18 godina, i to na sudu, jer je on zahtevao da prestane da joj plaća alimentaciju, od koje, kako ona tvrdi, nikada nije videla ni dinar!

Prema Suzaninim rečima, ubrzo potom, otac ju je tužio da vrati novac, sa svim troškovima, sada već preko 108.000 dinara, jer mu se iznos za alimentaciju odbijao od penzije i nekoliko meseci mimo roka za koji je sudski rešeno da Milisav ne odvaja sredstva za ćerku.

Naša sagovornica tvrdi da je za to sam kriv jer nije na vreme sredio administrativne stvari u PIO fondu, kao i da je novac svih tih godina uplaćivan na račun njene majke, koja ju je kao bebu napustila i ostavila kod bake Milice i deke Milovana. Baba i deda su Suzanu odgajili, a novac koji je od njenog oca pristizao na račun njene majke, kako tvrdi, Suzana nikad u životu nije videla.

Majka svedočila protiv ćerke

Suzana je na sud dolazila bez advokata jer je smatrala da je dovoljno da na sudu kaže da novac nije ni takla, već da je sredstva podizala njena majka, koju jedva da je viđala. Pozvala je majku da to potvrdi na sudu, međutim, ona je svedočila protiv ćerke.- Zorica je rekla da je novac podizala s računa i davala ga mojoj baki da me prehrani, što je laž – priča naša sagovornica kroz suze.

– Kad sam napunila 18 godina, stigao mi je poziv za suđenje, gde sam videla da me tuži neki M. P.. Baba me je rekla da se radi o mom ocu, kog dotad nisam nikad ni videla. Na ročištu je tvrdio da je plaćao godinama alimentaciju, 8.000 dinara mesečno, i zahtevao je da se s tim prekine. Bila sam saglasna, jer novac nisam ni dobijala – kaže Suzana.

Suđenje se završilo, a u narednom periodu ona nije bila u kontaktu s biološkim ocem, sve dok nije usledio još jedan poziv od suda.

– U međuvremenu sam se udala, a neprijatan poziv usledio je kada sam bila u sedmom mesecu trudnoće. Ovog puta, otac je zahtevao da mu vratim 36.000 dinara, jer mu je alimentacija od penzije odbijana još nekoliko meseci mimo roka koji su sudije utvrdile. Iako nisam imala ništa s tim, jer je on sve trebalo da reši u PIO fondu, on je na sudu bio bezobzirno bezobrazan, toliko da mi se od njegovih reči jedno prilikom slošilo. Rekao mi je: „Ti i tvoja majka ste godinama uzimale od moje dece, a sada ću ja da uzmem od tvog sina“ – priseća se Suzana užasa koji je doživela.

Osnovni sud u Vrnjačkoj Banji presudio je u njenu korist, ali je Viši sud u Kraljevu u oktobru ove godine doneo konačnu odluku, koja kaže da naša sagovornica mora da isplati biološkom ocu novac koji nikad nije dobila. Sa svim pratećim troškovima, reč je o sumi od 108.916 dinara.

Suzana radi na trafici, mama je dečaka od dve godine i, kako navodi, potpuno je očajna jer joj mesečno neće ostati ni 8.000 dinara ako joj radi izmirenja duga izvršitelji blokiraju dve trećine plate.

– Baka nije radila, imala je jednu kravu. Prodavala je mleko i sir, i tako me je izdržavala. Deka i ona su se pobrinuli da se školujem i da ne oskudevam ni u čemu. Ali, igračke sam dobijala posle druge dece. Sada, kada imam dete, hoću da mu priuštim ono što ja nisam imala. A kako ću ako mi blokiraju platu? Zar pred praznike bez hleba da ostanem – završava Suzana.

Advokat: Suzana treba da tuži majku

Advokat Milica Moravčević je za naš list potvrdila da roditelji u našoj zemlji imaju običaj da tuže decu kada je reč o prestanku plaćanja alimentacije, a takođe, ona smatra da Suzana ima pravo da tuži majku i na taj način reši problem.

– Od navršene 18. godine, pošto se Suzana nije dalje školovala, po zakonu je dužna da vrati pare, odnosno, u konkretnom slučaju, njena majka, ako je ona podizala taj novac. Presuda Višeg suda je konačna odluka i na nju više ne postoji pravo žalbe.

Ali, Suzana ima mogućnost regresnom tužbom da tuži majku – savetuje advokat i dodaje da vrlo mali broj roditelja tuži decu zbog alimentacije, a da najčešće to rade jer misle da kad dete postane punoletno, obaveza po automatizmu prestaje. Međutim, ukoliko se ono školuje ili ne može da radi, to nije slučaj.

(Dnevne.rs /Izvor: