TEŽAK UDARAC PRIŠTINSKOJ VRHUŠKI IZ NATO PAKTA: Ukinite takse na srpsku robu, ili…

Kosovo

Foto: printscreen

Kosovu preti izolacija nakon što su prištinske vlasti odlučile da za 100 odsto povećaju porez na robu iz Srbije i BiH, upozorio je danas komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, prenela je prištinska Gazeta expres.

“Šta se zapravo želi ostvariti tim poprezom”, zapitao je Fogo nakon svečane ceremonije primopredaje dužnosti šefa Kfora izmađu odlazećeg generala Salvatorea Kuočija i njegovog naslednika Lorenca D`Adaria, u Prištini.

General NATO je takođe spomenuo dijalog između Beograda i Prištine, rekavši da Srbija i Kosovo, sa kojim, inače, EU pregovara u odvojenom procesu, treba da teže evroatlantskim integracijama za dobrobit oba naroda.

– Porez od 100 odsto koji je Kosovo odredilo za robu iz Srbije rizikuje izolovanje Kosova – rekao je Fogo.

Primopredaja dužnosti

Inače, u komandi Kfora u Prištini danas je obavljena primopredaja dužnosti između odlazeće general-majora NATO Salvatore Kuočija i njegovog naslednika, general-majora Lorenca D`Adaria.

“NA MUCI SE POZNAJU JUNACI!” Rusija uputila poruku Srbiji, koja odjekuje CELIM SVETOM!

Primopredajom je rukovodio američki general Džejms Fogo, komandant združenih snaga NATO u Napulju.

Ceremoniji je prisustvovao premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, koji je, kako prenosi Koha, izrazio zahvalnost Kforu i posebno priznanje odao generalu Kuočiju za, kako je rekao, odlično odrađeni posao.

Haradinaj je rekao da “sloboda Kosova” zajednička vrednost Prištine i njenih saveznika i dodao da će partnerska saradnja sa Kforom i NATO alijansom biti nastavljena i ubuduće.

“Mi ne nameravamo da zamenimo vojno prisustvo snaga demokratskih zemalja, nameravamo da ojačamo naše partnerstvo … Uvek ćemo biti zajedno sa Kforom i NATO. Nameravamo da se pridružimo NATO-u i verujem da će region od toga imati koristi”, rekao je Haradinaj i novom generalu D`Adariu obećao da će imati svu posvećenost, kako je rekao, vlade za saradnju kako bi Kosovo i region postali sigurno i bezbedno okruženje.

OVAJ POTEZ ĆE IZAZVATI RAT! Amerika pravi veliku vojnu bazu u Ukrajini!

General Kuoči je rekao da je za vreme svog mandata posebno ponosan na napredak ostvaren u odnosima između Kfora i Vojske Srbije.

” To je rezultiralo povećanjem broja zajedničkih patrola Kfora koje se odvijaju u potpunoj sinhronizaciji sa oružanim snagama Srbije, stvaranje uslova za veću bezbednost duž administrativne linije razgraničenja oblasti kao rezultat povećane komunikacije i uzajamnog poverenja”, rekao je Kuoči.

zastava

Tanjug/​Sava Radovanović

Američki general združenih snaga NATO u Napulju, Džejms Fogo, visoo je ocenio rad Kuočija na Kosovu.

Inače, komandant Salvatore Kuoči je komandu Kfora na Kosovu preuzeo 15. novembra prošle godine.

(Dnevne.rs/Izvor: Espreso.rs)