TEŠKI POTEZI PRED SRBIJOM: Vladislav Jovanović OTKRIVA RECEPT za PORAZ “Velike Albanije”!

Kosovo

Foto: AP

Povodom otvorenih pretenzija albanskog premijera Edija Rame i Hašima Tačija da ujedine Albaniju, Kosovo i deo Juga Srbije, šef srpske diplomatije je poručio da ne vidi više smisao pregovora u Briselu.

Da li se novim porukama Rame i Tačija iz Tirane prešla “crvena linija” i može li Srbija zaista da stavi tačku na dalje pregovore pod rukovodstvom Federike Mogerini?

Vladislav Jovanović, bivši ambasador u Ujedinjenim nacijama, kaže da mi ne treba da budemo proglašavani nekooperativnom stranom, nego da zatražimo razgovore u obnovljenom okviru:

– Dakle, da se kaže da je proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa Rezolucijom 1244. Da je podrška tom jednostranom aktu u suprotnosti sa ovom Rezolucijom, kao i da je okvir dosadašnjih pregovora bio savim jednostran, to jest, na strani kosovskih Albanaca i njihovog nelegalnog akta. Zbog svega ovoga, novi pregovori treba da uzmu u obzir i našu argumentaciju koja do sada nije uopšte isticana niti korišćena, i da se u tim okvirima potraži najbolje rešenje koje bi bilo u interesu mira i bezbednosti na Balkanu – mišljenja je Jovanović.

FRATAR, POP I HODŽA SELI U KAFIĆ, OSTALO JE ISTORIJA: Doselili se u zaboravljeno mesto na Balkanu i postali NERAZDVOJNI!

Na pitanje da li bi protestna nota Tirani zbog izrečenih namera imala neku težinu, Jovanović odgovara:

– Nije dovoljna samo protestna nota, već i da u njoj naglasimo da se Albanija tokom terorističkih aktivnosti OVK na Kosovu, još pre 1999. godine, ponašala suprotno međunarodnom pravu i direktno se mešala u taj sukob na strani terorista, šaljući im i ljudstvo i oružje i političku podršku. Treba i da naglasimo da je to politika Tirane u kontinuitetu, koja je suprotna i bilateralnim odnosima i miru i bezbednosti na Balkanu, ali i međunarodnim odlukama. Na taj način, koji je širi, treba Albaniju da prozovemo i da sve to stavimo na uvid svetskoj zajednici. A ne da to bude samo bilateralno prepucavanje.

Jovanović smatra da u ovoj situaciji treba da izbegavamo nagle poteze, ali da bi trebalo da reafirmišemo naš pravno-politički položaj kada je u pitanju Kosovo i Metohija, kao teritorije koja je privremeno okupirana i stavljena pod administraciju UN.

– Suština je da se pozovemo na naš Ustav na Rezoluciju 1244  i na prijem Savezne Republike Jugoslavije u UN u njenim punim avnojevskim granicama. To je zakon međunarodnog prava. Pod tim zakonom je proglašen nestanak SFRJ i sve republike su pozvane da budu nezavisne, s tim da republičke granice postaju nove međunarodne granice. Kroz to treba da potisnemo pritiske koji se na nas vrše od 2008. do danas i da teret dokazivanja prebacimo na Prištinu jer oni su ti koji su prekršioci međunarodnih odnosa – podseća  Jovanović.

RUSIJA PORUČILA: Možete računati na Rusiju ako Albanci vojno napadnu Srbe

Naš sagovornik kaže da bi se na ovaj način oduprli pritiscima da prihvatimo “novu realnost”, a da nam kao nagradu za to ponude ulazak u EU. On je uveren da ako bismo pokrenuli sve točkove međunarodnog prava, koje je na našoj strani, da bismo tako ispravili grešku prethodnih vlasti.

Albanci

Foto: AP

– Na taj način bismo konačno ohrabrili i druge zemlje, članice SB UN Kinu, Rusiju, kao i Indiju i sve ove koje ne priznaju Kosovo da uđu u međunarodnu diskusiju i da se stave na stranu prava, to jest, nas – zaključuje Jovanović.

On ne spori da bi ta borba trajala godinama, ali vidi i kao jedini način koji nas čuva od daljih ponižavanja i poraza koje nam naši zapadni partneri i takozvani prijatelji nameću kao njihovu apsolutnu volju.

(Dnevne.rs/Izvor: Sputnjik)