TEŠKE OPTUŽBE HAŠIMA TAČIJA: Mi smo bili spremni na istorijski sporazum, ali SRBIJA NIJE

Kosovo

Foto: Rojters

Priština je svih proteklih godina bila spremna da postigne veliki istorijski sporazum sa Beogradom, ali do toga nije došlo jer je izostala “spremnost Srbije”, kaže predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

– Zatvaranje političkog dijaloga sa Srbijom, zakonski obaveznim sporazumom, jeste nacionalni interes Kosova koji ne poznaje linije podele između vlade i opozicije. U ovom procesu mi treba da budemo ujedinjeni, kako bismo zatvorili ovo teško i istorijski tragično poglavlje, i kako bismo otvorili put Kosovu da postane jednaka država sa svim ostalim državama u UN, EU, NATO paktu, svuda – rekao je Tači.

On je na konferenciji “Scenario velikog finala između Kosova i Srbije”, u organizaciji RIDEA i podršku norveške Ambasade, rekao da je “prošlo 20 godina od rata za oslobođenje, da je prošlo 19 godina od mirovne konferencije u Rambujeu, da je prošlo 10 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova, sedam od početka pregovora u Briselu, a da odnosi Kosova i Srbije još uvek nisu politički zatvoreni”.

– „U svim međunarodnim procesima koji su težili ka rešenju pitanja Kosova, kosovsko rukovodstvo je bilo spremno za politički sporazum sa Srbijom. Izgubljene su u prošlosti desetine godina, ne našom krivicom i odgovornošću, mnoge dobre prilike, zbog izostanka političke volje rukovodstva u Srbiji, da se stavi tačka na političko i istorijsko neprijateljstvo između Kosova i Srbije koje je starije više od jednog veka – rekao je Tači.

Evo kakvo nas vreme očekuje za sva ČETIRI PRAZNIČNA DANA (GRAFIKON)

Tvrdi i da je Priština u “teškim ratnim godinama, kao i u godinama mira i izgradnje demokratije na Kosovu, i u godinama kada smo postajali država”, bila spremni da postigne veliki istorijski sporazum sa Srbijom.

„- Ova spremnost je izostala u Srbiji – naveo je Tači.

NIKO ZA NJIMA NEĆE NOSITI CRNINU: Potresna ispovest oca nastradalih sestara

Tvrdi, takođe, da u kosovskoj politici i društvu još uvek postoji široko saglasje u vezi sa tim da se moraju obaviti nezavršeni poslovi u našim odnosima sa Beogradom i da treba, kazao je, “postići zakonski obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između dve države”.

(Dnevne.rs/Blic.rs/Izvor: Tanjug)