TEŠKA TEMA NA BRISELSKOM STOLU: Beograd otplaćuje milione kredita, a Prištine ubira prihode?!

Kosovo

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Jedna od najtežih tema u pregovorima Beograda i Prištine, pitanje imovine, stigla je na briselski sto, a pravo polažu obe strane, ali su materijalni dokazi na strani Srbije.

Za ono što je Priština uzurpirala Beograd i dalje redovno plaća kredite, koji se mere stotinama miliona evra, a milionima se meri i vrednost privatne imovine Srba koji bitku za ono što im je oteto vode pred institucijama lažne države.

Od jezera zavisi najveći deo kosovske privrede i stanovništva – vodu iz Gazivoda pije oko 800.000 stanovnika pokrajine, a gotovo polovina severa struju dobija iz hidroelektrane Gazivode. Bez te vode ne bi mogla da funkcioniše ni termoelektrana Obilić. Beograd proizvodi vodu i energiju, a Priština je samo isporučuje do potrošača i ubira prihode.

Ljubiša Mijačić, stručnjak za resurse iz životne sredine, kaže da je jedino pravo rešenje da dođe do podele proizvodnje i distribucije gde bi Beogad apsolutno kontrolisao proizvodnju, a Priština distribuciju.

MATIJA BEĆKOVIĆ O ELIMINACIJI NOVAKA ĐOKOVIĆA: Otišao je on suviše visoko da bi mogli da ga svuku na zemlju

– I u takvim tržišnim uslovima gde jedna strana kupuje, a druga prodaje, obe strane gube ukoliko nema zajedničkog interesa, čak i finansijskog. To bi na duži rok obezbedilo tržišni mehanizam za pomirenje i stvaranje ekonomske saradnje Prištine i Beograda, a samim tim i kreiralo uslove za normalizaciju na drugim poljima – ističe Mijačić.

Normalizacija odnosa cilj je i pregovora u Briselu gde je na dnevni red posle sedam godina stiglo pitanje imovine u pokrajini. Oko 60 odsto, prema podacima Kancelarije za KiM, pripada Republici Srbiji, njenim građanima i SPC.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kaže da se još razmatra koncept razgovora o imovini.

A kada se usvoji koncept, pregovaraće se o Brezovici, nacionalnom parku Šar-planina, aerodromu, vlasništvu EPS-a, Pošte, Srbijašuma, Železnica, svemu što je Priština jednostranim potezima od 2008. godine konfiskovala i proglasila svojinom tzv. Kosova.

NAJGORI ATAK NA ĐOKOVIĆA: Švajcarci osporavaju Novakovo mentalno zdravlje?!

Duško Čelić, docent na Pravnom fakultetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, smatra da Srbija mora da insistira na restituciji državne, javne i društvene svojine.

On kaže da mora da se insistira na uvođenju nekog međunarodnog mehanizma kako se bi prepustilo vlastima u Prištini da presuđuju i izvršavaju po tim pitanjima. Tačna vrednost srpske imovine na Kosovu i Metohiji nije poznata, ali se meri milijardama evra. Samo imovina EMS-a i EPS-a u pokrajini vredi gotovo tri milijarde.

 

(Dnevne.rs/RTS)