TAJNI PROJEKAT: Vojska Srbije može da spreči kišu

Vučić

Foto: Tanjug/AP

Grmi, seva, vreme se menja… I to zahvaljujući projektilima koje ispaljuje Vojska Srbije, a razvijeni su u okviru tajnog projekta započetog još u vreme JNA.

Prema saznanjima iz vojnih krugova, Jugoslavija je bila među retkim zemljama čiji su stručnjaci eksperimentisali i pokušavali da kontrolišu vremenske prilike. Najdalje su odmakli u razbijanju oblaka i sprečavanju kiše delovanjem specijalnim supstancama, a sve je rađeno u okviru tajnog projekta koji su naučnici uključeni u rad na njemu nazivali „Gospodar kiše“.

NA PRVI ZVUK GRMLJAVINE: Srpski meteorolog Nedeljko Todorović otkriva gde i kako da se sklonimo

SLOŽENE TEHNIKE

Kako kaže jedan od naših sagovornika, ono što je započeto i donekle razrađeno u nekadašnjoj JNA, nastavili su stručnjaci Vojske Srbije i uspeli da razviju projekat do kraja…

– Nije bilo nimalo lako ovladati tehnikama efikasnog razbijanja kišnih i gradonosnih oblaka kada je to neophodno. To ni dan-danas ne mogu ni vojske mnogo razvijenijih zemalja. Ipak, na kraju je ostvaren rezultat, a sistem je prvi put, da tako kažem, zvanično isproban i upotrebljen u oktobru 2014. godine, kada je Vladimir Putin bio u poseti Srbiji – otkriva naš sagovornik, koji je kao visoki starešina Vojske do penzionisanja bio među oficirima zaduženim da daju logističku podršku tajnom projektu.

(Dnevne.rs/Izvor: Republika)