VEČERAS TAČNO U PONOĆ počinje jedan od najvećih HRIŠĆANSKIH PRAZNIKA! (INFO)

molitva

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Treće godine svoje propovedi na Zemlji, Isus je sve češće govorio o svom stradanju…

Srpska pravoslavna crkva u utorak slavi praznik Preobraženje Gospoda boga i spasa našeg Isusa Hrista. Ovo je jedan od najvećih hrišćanksih praznika.

Prema učenju crkve, treće godine svoje propovedi na Zemlji Gospod Isus češće je govorio učenicima o svojim o bliskom stradanju a ujedno i o slavi svojoj posle stradanja na krstu.

[adsenseyu5]

Da ne bi predstojeće stradanje njegovo sasvim oslabilo učenike on je hteo da im pokaže svoju božansku slavu.

Zato je poveo sa sobom Petra, Jakova i Jovana i izaao sa njima noću na goru Tavor, i tu se preobrazio pred njima.

Isus Hristos u kući Lazarovih sestara Marije i Marte u Betaniji. Foto: Wikimedia Commons/wikipaintings

Učenici su se divili i na to Petar reče – Gospode, dobro nam je ovde biti. Ako hoćeš da načinimo ovde tri kolibe: Tebi jednu, i Mojsiju jednu, i jednu Iliji.

Međutim, dok je još Petar govorio, udaljiše se Mojsej i Ilija, i sjajan oblak okruži Gospoda i učenike, i dođe glas iz oblaka – Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji. Njega slušajte.

[adsenseyu1]

Čuvši ovaj glas, učenici padoše ničice na zemlju kao mrtvi i ostaše tako ležeći u strahu dokle im Gospod ne priđe i ne reče im – Ustanite i ne bojte se. Zašto Gospod uze samo trojicu učenika na Tavor a ne sve?

Foto: AP/Tanjug

Juda nije bi dostojan da vidi božansku slavu Učitelja, koga će on izdati, a njega samog Gospod nije hteo da ostavi pod gorom, da ne bi time izdajnik pravdao svoje izdajstvo.

Zašto se preobrazi na gori a ne u dolini? Da bi nas naučio dvema vrlinama: trudoljublju i bogomisliju.

Jer penjanje na visinu zahteva trud, a visina predstavlja visinu misli naših, tj. bogomislije. Zašto se preobrazi noću?

Jer je noć podesnija za molitvu i bogomislije nego dan, i jer noć zakriva tamom svu zemaljsku krasotu, a otkriva lepotu zvezdanog neba.

Foto: Tanjug/AP

Zašto se pojaviše Mojsej i Ilija? Da se razbije zabluda jevrejska, kao da je Hristos neki od proroka, Ilija, Jeremija ili neki drugi – zato se On javlja kao Car nad prorocima, i zato se Mojsej i Ilija javljaju kao sluge Njegove.

Dotle je Gospod mnogo puta pokazao učenicima božansku moć Svoju, a na Tavoru im je pokazao božansku prirodu Svoju.

To viđenje Božanstva Njegovog i slišanje nebeskog svedočanstva o Njemu kao Sinu Božjem trebalo je da posluži učenicima u dane stradanja Gospodnjeg na ukrepljenje nepokolebljive vere u Njega i Njegovu krajnju pobedu.

(Telegraf.rs)