TAČI U SUZAMA: Porazili su nas Srbi! Albanci pukli u Interpolu pa pretili: OVO SE NEĆE OVAKO ZAVRŠITI!

interpol

Foto: Printscreen, REUTERS/Denis Balibouse

Samoproglašena država Kosovo doživela je ogroman poraz u Dubaiju na zasedanju Skupštine Interpola – ni posle dva pokušaja glasanja Albanci nisu uspeli da obezbede članstvo u toj svetskoj policijskoj organizaciji. Predstavnici Prištine su nakon glasanja, zatečeni fijaskom, demonstrativno napustili salu, vikali su, psovali, ali i zapretili. Kosovski predsednik Hašim Tači je u suzama priznao poraz!

– Kosovski delegati došli su na glasanje samouvereni, u uniformama, očekujući da će samoproglašeno Kosovo sigurno biti primljeno u Interpol. Međutim, otišli su podvijenog repa. Nisu mogli da veruju kad su saopšteni rezultati glasanja kojim je odbijeno članstvo Kosova u Interpolu. Šokirani su istrčali iz sale, a usput su besneli, psovali, dobacivali da se „na ovome neće završiti“ – priča izvor Kurira i dodaje da nisu bili iznenađeni samo Albanci već i predstavnici nekih svetskih sila.

Pritisak na učesnike

Naime, tokom prvog kruga glasanja Kosovo je doživelo debakl jer nije dobilo neophodnu dvotrećinsku većinu za prijem u članstvo Interpola.- Usledio je šok predsedavajućeg Generalne skupštine i Generalnog sekretarijata, nakon čega je mimo procedure određena pauza od 20 minuta pre drugog glasanja. Pauza je određena kako bi delegacije izašle iz sale i kako bi SAD, Britanija, Turska, Nemačka, Francuska na njih izvršili dodatni pritisak pre drugog kruga glasanja – navodi naš sagovornik.

JADNA I BEDNA POLITIKA MILA ĐUKANOVIĆA: Glasom za ulazak lažne države Kosovo u Interpol podržao narko-kartele

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović se oštro usprotivio toj odluci, pitao je predsedavajućeg na osnovu kog pravila je određena pauza, ali nije dobio odgovor. Albancima, međutim, ni pauza nije pomogla – u drugom krugu glasanja za prijem Kosova je glasalo još manje delegacija.

Stefanović je odmah napisao „Pobeda“ na Tviteru.

– Ovo je veliki rezultat Srbije. Dokazano je da je pravo jače od lobiranja. Ovo je bio veliki uspeh, ali i veliki ispit za Interpol – rekao je Stefanović i zahvalio svim zemljama koje su podržale Srbiju.

Sve snažnija pozicija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odbijanje ulaska Kosova u Interpol uspeh „male, prkosne i ponosne zemlje“, koji govori da je država osnažila poziciju, ali i da zbog toga ne smemo da budemo euforični i ponižavamo Prištinu.

ALBANCI NISU GUBILI VREME: Skidaju sve što je srpsko s rafova, odmah poskupeli hleb, mleko, ulje i šećer

– Srbija nije zemlja koju je lako pobediti, poniziti i pregaziti. Ponosan sam na borbu Srbije, male zemlje bez mnogo novca i moći, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost – kazao je on i istakao da će Beograd nastaviti da insistira na kompromisu s Prištinom, koju će moliti da ukine taksu od deset odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH na Kosovo.

KAKO JE GLASAO REGION

– ZA PRIJEM

  • Slovenija
  • Hrvatska
  • Makedonija
  • Crna Gora
  • Bugarska

– PROTIV PRIJEMA

  • Rumunija i BiH

– UZDRŽANI

  • Mađarska

(Dnevne.rs/Izvor: Kurir.rs)