TAČI NEZADOVOLJAN! ”Kosovsko stanovništvo, iako je najviše proevropsko na Zapadnom Balkanu, nažalost i dalje najizolovanije u Evropi” (INFO)

Haradinaj

Foto: AP

Istakao je da je kosovsko stanovništvo, iako je najviše proevropsko na Zapadnom Balkanu, i iako je ispunilo sve uslove za kretanje u EU bez viza, nažalost i dalje najizolovanije u Evropi

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači je izjavio je u Londonu da zemljama EU nedostaje hrabrosti i jedinstva za donošenje odluke o Kosovu.

Tači je pred Kraljevskim institutom za medjunarodne poslove Catham hauz (Chatham House), kako je saopšteno, govorio o političkoj situaciji na Kosovu i u regionu, o dijalogu, kao i o evroatlantskoj perspektivi tzv. Kosova.

Istakao je da je kosovsko stanovništvo, iako je najviše proevropsko na Zapadnom Balkanu, i iako je ispunilo sve uslove za kretanje u EU bez viza, nažalost i dalje najizolovanije u Evropi.

Tako nešto se, prema njegovom mišljenju, dogodilo jer “zemljama EU nedostaje hrabrost i jedinstvo da donesu odluke o Kosovu. Ovo je nepravda i kazna, pogotovu za mlade generacije”.

PROFESOR SERGEJ BUBNOVSKI: Tablete neće izlečiti pritisak! Umesto toga dovoljno je da svako jutro uradimo ovo!

Govoreći o dijalogu između Prištine i Beograda, Tači je rekao da nije lako da nekadašnji neprijatelji razgovaraju jedan sa drugim, ali da “su komunikacija i dijalog jedini način da se napreduje, jedini način da se postigne mir, inače ostajemo taoci prošlosti i cenu će platiti naredne generacije”.

– I dalje se nadam i optimista sam da će razum nadvladati i da će naše zemlje postići mirovni sporazum – rekao je Tači.

Kompromisni sporazum koji će doneti beneficije obema zemljama.

 Pravno obavezujući sporazum koji je dovesti do obostranog priznanja dve suverene zemlje, priznanje Kosova od strane pet zemalja članica EU koje ga još uvek nisu priznale, siguran put prema NATO-u, EU i učlanjenje u Ujedinjene nacije, a Srbiji obezbeđuje evropsku perspektivu – rekao je Tači.

Ističući da ima skeptika i protivnika dijaloga, Tači se zapitao koja je alternativa dijalogu.

– Kako oni vide napredak? Da nastavimo neprijateljstvo i sukobe? Moj odgovor je NE – rekao je predsednik KosovaDodajući da status kvo i zamrznuti konflikt nisu održivi, on je rekao da je Kosovo bilo i da jeste konstruktivni partner u ovom procesu. Kosovski predsednik je rekao da je sigurno da rezultat sporazuma neće biti granica na osnovu etničkih linija.

– Kosovo će ostati država sa multietničkim društvom, čuvajući duh zapadnih vrednosti i principe liberalnih demokratija koje smo zajedno izgradili – zaključio je Tači.

(Dnevne.rs/ Telegraf.rs/Izvor: Beta)