TAČI NE PRESTAJE SA PROVOKACIJAMA: Na Kosovu se dogodio genocid od strane Srbije, a OVK je vodila pravedan rat!

Kosovo

Foto: Tanjug/AP

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je, u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“, da je „slučaj“ Marka Ðurića bio nepotreban i da se tako nešto ne sme ponoviti, kao i da se sa predsednikom Srbije saglasio da je sporazum Beograda i Prištine neophodan.

– Slučaj Ðurić je bio nepotreban. To je bila provokacija srpskih vlasti – tvrdi Tači.

– Mi smo mogli ili da reagujemo ili da prihvatimo kršenje našeg suvereniteta. Slike toga nisu bile korisne Kosovu. Tako nešto ne treba da se ponovi i zato moramo da ponovo pokrenemo dijalog sa Beogradom – kazao je on.

DETALJI JEZIVE NESREĆE U POŽAREVCU: Hteo da preparkira da mu voda ne poplavi auto u podzemnoj garaži (VIDEO)

Tači kaže da se na nedavnom Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji saglasio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da sporazum nema alternativu.

– Dijalog je težak proces, koji svim stranama zadaje brigu. Međutim, to nije boks meč, u kojem samo jedna strana pobeđuje. Trebalo bi da bude ”vin vin” situacija za obe strane. Želimo međusobno priznanje – kaže on.

Foto: wikipedia

Tači ističe da će se, ako se ne iskoristi šansa za rešenje, onda izgubiti sledeća decenija.

– Naša deca će da nas kunu zbog toga. Za nas je važno da se taj proces pokrene kada Austrija preuzme predsedavanje EU – naglašava on.

Komentarisao je i glasine da postoji lista 20 visokorangiranih osoba koje će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu, Tači je kazao da nema takve informacije i da je to stvar pravosuđa, kao i da ne želi da komentariše takve spekulacije.

Tvrdi i da nije bio kritičan prema uspostavljanju Suda, podsećajući da je on vodio pregovore sa međunarodnom zajednicom o njegovom uspostavljanju.

– Mi se ne plašimo pravosuđa i pravde, jer nemamo šta da krijemo. OVK je vodila pravedan rat. Ne mogu reći da je svaki vojnik bio anđeo, ali je stvar bila pravedna. Specijalni sud daje Kosovu dalju mogućnost da kao država dokaže odgovornost – smatra Tači.

Tači je intervjuu za bečki list izneo i tvrdnju da je samit u Sofiji bio prvi takvi samit na kojem je Kosovo bilo zastupljeno kao „suverena država“.

– Svi su to pozdravili. Naravno je jasno stavljeno do znanja da Kosovo i sve druge zemlje regiona treba da obave svoje zadatke i nastave reforme, ako žele da pristupe EU – preneo je on.

„JESAM LI ZA OVO RATOVAO?“ Ratni veteran sa Košara priveden iako je BEZ AUTA podržao blokadu vozača

Na konstataciju da tadašnji španski premijer Mariano Rahoj zbog Kosova nije bio na Samitu Tači je rekao da je Madrid bio zastupljen na tom skupu, ali na drugom nivou.

– Zaključak su svi podržali, i naše učešće je bilo poštovano. Razumem da je to za Madrid škakljiva tema, ali svako poređenje Španije i Miloševićeve Srbije, kao i Katalonije i Kosova je pogrešno. Imam puno poštovanje za demokratske tradicije Španije. Na Kosovu se dogodio genocid od strane Srbije. Španija je za nas prijateljska zemlja – navodi Tači.

Izrazio je zadovoljstvo što je predsednik „zemlje u regionu, čije stanovništvo je najviše proevropski i proamerički nastrojeno“ i istovremeno izrazio žaljenje „što je najizolovanija zemlja“.

Upitan za uticaj Rusije i Turske Tači je kazao da Rusiji gotovo nije moguće da igra neku ulogu na Kosovu.

PERFIDAN PLAN ALBANACA: Amerika im daje 48 sati da očiste Kosovo od Srba ZA VREME MONDIJALA?!

– Međutim, mi Rusiju ne vidimo kao neprijatelja. Politika Moskve ima više veze sa solidarnošću sa Srbijom, nego sa suprostavljanjem Kosovu. Očekujem da i Rusija prizna Kosovo, jer bi time Moskva Srbiji pomogla da se oslobodi pogrešnih mitova – kaže on.

Na pitanje šta je sa uticajem Turske Tači je naveo da većinu stanovništva Kosova čine muslimani, a istovremeno to je najproevropskiji narod na Balkanu.

Albanci

Foto: Tanjug/AP

– Islam na Kosovu je evropski. Kosovo je suverena država koja donosi sopstvene odluke – tvrdi on.

Na konstataciju da je nedavno na Kosovu bilo burnih reakcija zbog izručenja turskih državljana, navodnih gulenista, Ankari, Tači je kazao da je to bio jedinstven slučaj, te da je bilo grešaka u tehničkom procesu, kao i da se to nikada više neće dogoditi.

(Dnevne.rs/Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)