SVOJE ŽIVOTE UZIDALI U TEMELJE REPUBLIKE SRPSKE: 4.000 SRPSKIH HEROJA dalo je svoje živote za OVU REGIJU!

vojska

Foto ilustracija: EPA/Srđan Suki

Odbrana sarajevsko-romanijske regije bio je jedan od najtežih zadataka Vojske Republike Srpske i bez herojske borbe Sarajevsko-romanijskog korpusa ne bi bilo ni Republike Srpske, poručeno je sa današnjeg obeležavanja Dana odbrane sarajevsko-romanijske regije.

Na Vojničkom groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu služen je pomen i položeni su venci, a parastos je služen u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji gde se u spomen crkvi nalazi 4.000 uklesanih imena boraca poginulih u odbrani ove regije.

Vence na Centralni krst na “Malom Zejtinliku” položili su izaslanik predsedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić, izaslanik predsednika Republike Srpske Ljubiša Ćosić, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnik Ambasade Srbije u BiH Marko Rakić.

Vence je položila i delegacija Narodne Skupštine Republike Srpske – potpredsednik parlamenta Sonja Karadžić Јovićević i narodni poslanici Ljubiša Krunić, Aleksandar Glavaš i Savo Vulić, te predstavnici grada Istočno Sarajevo, opština i opštinskih boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

O težini ratišta i veličini podnesene žrtve svedoči i epski egzodus sarajevskih Srba, kojima su, u ratu krvlju odbranjena ognjišta, moćnici tek jednim potezom pera u Dejtonu prepustili Federaciji. Srpska, njene institucije i narod nikada neće zaboraviti i nastaviće da čuvaju uspomenu na hiljade poginulih i ranjenih boraca Sarajevsko romanijskog-korpusa, koji su svoje živote uzidali u njene temelje, poručio je predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

“OVO JE BUDALAŠTINA” Hadžihafizbegoviću pokazali sliku gde drži tri prsta u Tuzli, a evo šta je rekao o Tompsonu i Bori Čorbi

General Milan Torbica rekao je da je odbrana Sarajevsko-romanijske regije bio je jedan od najtežih zadataka Vojske Republike Srpske.

Torbica je rekao da ne bi bilo Republike Srpske bez herojske borbe Sarajevsko-romanijskog korpusa.

On je podsetio da je Sarajevsko-romanijski korpus bio u okruženju i da je imao dva fronta – unutrašnji oko Sarajeva i spoljni na spoljnim granicama ove jedinice i po planinama BiH.

– Četiri godine boriti se sa mnogo nadmoćnijim neprijateljem bio je herojski čin. Zahvaljujući uspešnom rukovođenju korpusom prvog komandanta generala Stanislava Galića i Vrhovne komande, uspeli su da očuvaju ovu teritoriju i narod i obezbede uslove za stvaranje Republike Srpske – rekao je Torbica

Navodeći primer herojske borbe Vojske Јugoslavije na Košarama, Torbica je naglasio da su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa “imali svaki dan Košare”, jer su sve brigade u okolini Sarajeva bile stalno u takvoj situaciji.

On je dodao da pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa treba da budu ponosni na svoju herojsku borbu.

General Torbica ističe da se danas obiežava podvig Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji nije dozvolio da se preseče teritorija pod njegovom kontrolom, ali i pobeda Vojske Republike Srpske i stvaranje Srpske.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je veoma važno obeležavati sve značajne datume iz srpske istorije, jer budućnost pripada onima koji se najduže i najdublje sećaju prošlosti.

– Na ovom, kao i na mnogim drugim mestima širom Srpske, okupljamo se da bi izrazili svoju zahvalnost, poštovanje i divljenje našim besmrtnim herojima, pogotovo ovde na Vojničkom groblju, pred strojem oko 1.000 naših heroja i nekoliko hiljada boraca čija su imena uklesana u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji – rekao je Savčić.

MATIJA BEĆKOVIĆ PORUČIO ĐUKANOVIĆU: Milo, odrekao si se svog imena, vere i pisma, a sad praviš škaljarsko-kavačku eparhiju! (INFO)

Savčić kaže da je ponosan što je i sam bio učesnik mnogih bitaka oko Sarajeva, te podsetio da su na današnji dan 1995. godine jedinice uključene u odbranu Sarajevsko-romanijske regije desetkovale Sedmu muslimansku brigadu i stvorile uslove za dolazak novih srpskih snaga i povratak položaja srpske vojske.

Organizator obeležavanja 16. juna, Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u minulom ratu je Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

       

(Dnevne.rs/: Izvor: RTRS)