SVI ZLOČINI PORODICE MILOŠEVIĆ: Nedela za koja nikada nisu kažnjeni!

ex-predsednik

Foto: Printscreen/youtube

Bivši diktator Slobodan Milošević, ali i svi članovi njegove uže porodice bili su optuženi za teška kirivična dela, od finansijskih malverzacija do ratnih zločina. Međutim, ni za jedan od zločina koji su počinili Slobodan Milošević, Mirjana Marković i njihova deca Marko i Marija Milošević nije izrečena kazna.

Miloševiću je bilo suđeno u sudu Ujedinjeninh nacija u Hagu za ratne zločine diljem bivše Jugoslavije. Kao što je poznato on je umro pre kraja suđenja.

Međutim, srpski sudovi utvrdili su da je diktator naredio ubistva svojih političkih protivnika. U presudi za zločine iz 2000, pred kraj njegove vladavine, ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi piše da je Milošević iz “niskih pobuda” naredio da se likvidiraju njegovi politički protivnici.

Utvrđeno je da je Milošević koristio ceo državni aparat i šefove mafije da bi likvidirao političke protivnike. Naređenje je išlo preko šefa DB Radomira Markovića do organizatora Milorada Ulemeka Legije, komandanta JSO. Presudom je utvrđeno da su logističku podršku atentatorima u Budvi, osim DB, pružaili šefovi zloglasnog zemunskog klana Dušan Spasojević – Šiptar i Mile Luković – Kum.

Za izvlačenje atentatora angažovana je vojska preko tadašnjeg načelnika Generalštaba Nebojše Pavkovića, koga čeka novo suđenje kada odsluži hašku kaznu za ratne zločine. Ta presuda je potvrđena na tri sudske instance u Srbiji.

Protiv Miloševića je u Srbiji bio pokrenut postupak zbog sumnji da je oštetio budžet Srbije i SRJ za 1,8 milijardi dinara i oko 200 miliona nemačkih maraka. Pored Miloševića, postupak je vođen i protiv njegovih bliskih saradnika Mihalja Kertesa, Nikole Šainovića i Jovana Zebića, ali nikada nije okončan.

Protiv Miloševića je vođen i imovinski postupak. On je 1991. na početku sukoba u SFRJ otkupio za 2.000 maraka vilu na Dedinju u Tolstojevoj 33. Zatim je tokom bombardovanja 1999. otkupio vilu u Užičkoj 34, i okolne placeve vredne više miliona evra za 8.421 maraka. Zakon je izričit da niko ne može da ima dva otkupljena stana, pa je Miloševiću oduzeta vila u Užičkoj sa placevima, a vilu u Tolstojevoj su prodali za oko dva miliona evra.

LAZANSKI: Ukoliko ne pokažemo zube Vašingtonu zbog Dikovića, onda smo “nula” u međunarodnim odnosima

Mirjana Marković – malverzacije sa stanovima, šverc cigareta, povezivana i sa ubistvom Ćuruvije

Ime šefice zloglasnog JUL-a pojavilo se u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali se nije našlo na optužnici. Tokom istrage i dosadašnjeg suđenja šefovima DB za likvidaciju Ćuruvije utvrđeno je da je ona naručila sraman tekst “Ćuruvija dočekao bombe” koji je objavaljen neposredno pre ubistva u “Politici Ekspres”.

Takođe optuženi Milan Radonjić je na njenu inicijativu postavljen za šefa DB Beograda, a samim tim i pomoćnik šefa DB. Utvrđeno je da je Radonjić čim je postavljen naredio da se Ćuruvija prati 24 sata.

Mirjana Marković je pod optužnicom koja neće zastariti do 2030. Prema navodima prekvalifikovane optužnice, Markovićeva se tereti da je kao predsednica direkcije JUL-a iskoristila službeni položaj tako što je nekadašnjeg generalnog sekretara Vlade Srbije i Vladinog člana Komisije za stambena pitanja Živku Knežević podstrekla da protivzakonito dodeli stan Iloni Pešić, dadilji svog unuka.

Markovićeva se tereti da je Kneževićevu obavestila da Pešićeva treba da zasnuje radni odnos u rezidenciji i da je potrebno da joj se reši stambeno pitanje. Posle toga je, prema navodima optužnice, Pešićevoj kao zakupcu na neodređeno vreme dodeljen na korišćenje stan u Ulici Đuke Dinića u Beogradu, površine 47,36 metara kvadratnih. Stan je Pešićevoj, inače radniku Zdravstvenog centra Požarevac, dodeljen bez pravnog osnova i mimo sednice Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije.

Protiv Mirjane Marković i njenog sina Marka Miloševića u Tužilaštvu za organizovani kriminal pokrenut je predkrivični postupak zbog šverca cigareta. Ona je označena kao važna karika jer je kako se sumnja bio dovoljno jedna njen poziv direktoru Carine Mihalju Kertesu da propusti transport cigareta koje je organizovao njen sin.

Za Božić, musliman na vrata svog restorana STAVIO ZNAK kome se divi ceo svet

Ona se nalazi u bekstvu od 2003, a u međuvremenu je propalo jemstvo od 15.000 evra, koje je za nju uplatio SPS u postupku za nezakonitu dodelu stana.

Predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije su 2010. na insistiranje Srbije saopštili da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom i još je na snazi. Živi u luksuznom delu Moskve.

Marko Milošević – drškom od pištolja tukao članove Otpora

Bivši diktator je bogatstvo njegovog sina obrazlagao sada već čuvenom izjavom da je bio vredan i “nosio gajbice”. Osim što se zna da je u Srbiji posedovao “Bambilend” i lanac parfimerija, Milošević junior je bio nasilan, a sumnja se da je kriminalnim grupama švercovao cigarete.

Njemu se sudilo jer je usred dana u centru Požarevca sa telohraniteljima i saradnicima 2. maja 2000. brutalno pretukao tri člana Otpora. Tukao ih je pištoljem koji je držao u ruci. Fotografija unkaženog lica Radojka Lukovića postala je jedan od simbola otpora Miloševićevoj diktaturi. Dok je Milošević bio na vlasti prebijene žrtve su uhapšene i optužene.

gajbice

Foto: printscreen/youtube/pixabay

Međutim, tempo petooktobarskih demokratskih promena nisu pratile promene u pravosuđu. Nakon 5. oktobra osim žrtvi bili su optuženi neki telohranitelji Miloševića. Tek posle nekoliko godina optužnica je odgovarala stvarnosti pa se na njoj našlo ime Marka Miloševića. Ipak, postupak protiv njega je zastarareo 2012.

Ime Marka Miloševića se pojavilo u policijskoj akciji “Mreža” vođenoj protiv organizovanih grupa švercera cigareta. Protiv njega i njegove majke Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi i dalje predkrivični postupak. Prema policijskim podacima, on nije samo uzimao procenat od drugih državnih grupa švercera cigareta, već je i sam poslovao. Zarada koju je ostvario procenjuje se na nekoliko stotina miliona nemačkih maraka. Prema tim podacima Marko Milošević je cigarete legalno kupovao u Bugarskoj, a one su zatim brodovima stizale u luku Burgas, a potom u Sofiju. Na graničnom prelazu u Srbiji cigarete su se “pretvarale“ u nameštaj koji se navodno izvozi za Mađarsku.

U ovim slučajevima ključan je bio telefonski poziv Markove majke dirktoru Carine Mihalju Kertesu. Kertes je već osuđen kao pripadnik grupe švercera cigareta braće Radovana Stojičića Badže, tadašnjeg prvog policajca, i njegovog brata Siniše. Markove cigarete u Beograd su dopremane na tri lokacije, kao i na jednu lokaciju u Novom Sadu.

Bivši osuđeni šef DB Radomir Marković je, osim što je priznao da je Slobodan Milošević naredio politička ubistva govorio i o švercu cigareta. Naveo je da je novac iznesen u Moskvu.

Marko Milošević se kreće i posluje na područiju bivšeg Sovjetskog saveza.

Marija Milošević – pucala u “modro plavo nebo”

Ona je član porodice čije je ime najmanje dovođeno u vezu sa kriminalom i zločinima. Međutim, prilikom hapšenja njenog oca Slobodana Miloševića 1. aprila 2001. u vili Mir na Dedinju ona je pucala iz pištolja na istražnog sudiju Gorana Čavlinu i ljude koji su bili sa njim.

Protiv nje je te godine poveden krivični postupak i optužena je za izazivanje opšte opasnosti i nelegalno držanje pištolja. Ona je saslušana i dala je odbranu, ali je zatim pobegla u Crnu Goru.

Marija

Foto: Kurir

Marija Milošević se branila da je “pucala u modro plavo nebo” i da je pre toga popila tablete za smirenje i dosta alkohola, te da nikoga nije htela da povredi.

Od kraja maja 2006. na snazi je poternica i određivanje pritvora, jer se nije odazivala na pozive suda. U međuvremenu je 2007. zastareo deo optužnice za nezakonito držanje pištolja iz koga je pucala.

Takođe je pokušala da se odrekne srpskog državljanstva, ali to nije bilo moguće jer se protiv nje vodi krivični postupak.

SUSPENDOVAN POSLE MEDIJSKE HISTERIJE U BiH: Protiv policajca iz Donjeg Vakufa pokrenut interni postupak zbog KOKARDE (FOTO)

Podržala je i nepriznatu takozvanu crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Ona je bila prvostepeno osuđena krajem septembra 2002. uslovno na osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine. Međutim, na žalbu njenih branioca ta presuda je poništena i suđenje je krenulo iz početka. Postupak je trenutno u prekidu. Marija Milošević i dalje živi u Crnoj Gori.

(Dnevne.rs/Izvor: Vuk Z. Cvijić,Blic.rs)