SVETSKI MEDIJI O HRVATSKOM PREMIJERU: Prvi evropski vođa koji je podržao RATNOG ZLOČINCA (INFO)

Praljak

Foto montaža: Dnevne.rs/Tanjug/AP

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je presuda Haga “duboka moralna nepravda” i time je postao prvi evropski čelnik koji je podržao ratnog zločinca, piše britanski Gardijan.

Slobodan Praljak, reditelj koji je postao ključni vođa bosanskohercegovačkih Hrvata u ranim devedesetima, osuđen je za zločine koji uključuju bombardovanje Mostara i zlostavljanje zarobljenika.

– Ovo samoubistvo samo će da potrvdi stav koji već postoji o Haškom sudu u Srbiji i Hrvatskoj vlasti, ali i mediji više brinu za optužene nego za žrtve – kaže Mina Vidaković iz novinske agencije Sense.

[adsenseyu5]

U tekstu Gardijana analiziraju se i potencijalni bezbednosni propusti u haškoj sudnici. Istraživači u Haškom sudu trude se da zakrpe sve bezbednosne propuste, u strahu da će se i ostali zatvorenici odlučiti na “Praljkov” potez.

Uz holandske vlasti istragu je otvorio i Haški sud, a predvodi je sudija Hasan Jalov iz Gambije. Prvi korak istrage treba da utvrdi zašto u sudnici nije bilo više stražara.

– Inače su dva čuvara iza optuženog, ali ovaj put nije bilo tako – rekao je jedan hrvatski zvaničnik čije ime se ne navodi jer nije ovlašćen za razgovor s medijima.

OLIVERA KOVAČEVIĆ IZAZVALA BURU NA RTS: Emisiju pretvorila u suđenje Srbiji za agresiju na Hrvatsku i BiH!

Britanski list nije jedini koji komentariše reakcije hrvatskih državnika povodom tih presuda i samoubistva generala Slobodana Praljka.

Austrijski “Standard” objavio je veliku analizu pod naslovom “Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka”, u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspešno pokrenula reviziju haške presude.

List ističe da je premijer Plenković “više umeren nego konzervativno-nacionalistički političar”, počeo da govori o nepravednoj presudi i najavio “pravne i političke korake”, iako i sam zna da ne može ništa učiniti.

To je za “Standard” potvrdio i portparol Haškog suda, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene.

[adsenseyu1]

“U Hrvatskoj se može čuti malo racionalnih glasova” oko presude hercegovačkoj šestorki, a među njima su bivši predsednik Ivo Josipović i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, navodi austrijski list.

Glasniji su, ipak, političari koje su od presude napravili veliko nacionalno pitanje, poput predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja “već sada skuplja glasove nacionalista za reizbor 2019. godine”, a ona je Praljka hvalila i pre presude i suprotno činjenicama tvrdila da Hrvatska nije bila agresor u BiH. Tome se pridružio i Plenković koji je, suprotno istini, izjavio da Srbija nije osuđena za udruženi zločinački poduhvat u Hagu.

ISPOVEST DARKA MILIČIĆA: Posle ove tragedije shvatio sam gde živimo, blizu sam odluke da napustim Srbiju

Nemački “Špigel” objavio je na svom portalu veliki članak u kojem se zgražava nad činjenicom da “Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca”.

Mediji su se bavili i bezbednosnim propustima u haškoj sudnici, a “Gardijan” navodi da osim što je holandska policija otvorila svoju vlastitu istragu, Sud je angažovao gambijskog sudiju Hasana Jalova kako bi saznali kako je Praljak uopšte došao do bočice cijanida koja ga je ubila.

VELIKA MISTERIJA U KRALJEVU: Biljana je pre dve godine ostavila stvari na trafici i nikad se nije vratila

List navodi i da će istraga siguno započeti s najočitijim sigurnosnim propustom – pitanjem kako je moguće da nijedan čuvar nije bio dovoljno blizu Praljka da mu otme otrov iz ruku.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]