SVETSKE AGENCIJE O ODLASKU ĐUKANOVIĆA: Posle više od 25 godina “neosporne vlasti” – premijer podnosi ostavku (INFO)

 

premijer

Foto ilustracija: Dnevne.rs

Svetske agencije izvestile su danas da će dugogodišnji premijer Crne Gore Milo Đukanović podneti ostavku na tu funkciju i da je njegov zamenik na čelu Demokratske partije Socijalista (DPS) Duško Marković kandidat te stranke za mandatara nove Vlade Crne Gore.

AP navodi da Đukanović sprema ostavku “posle više od 25 godina neosporne vlasti”, ali napominje da je on u prošlosti dvaput podnosio ostavku, ali da se vraćao na vlast bilo kao premijer, bilo kao predsednik.

Američka agencija podseća i da je Đukanović 1991. godine sa samo 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi i ističe da je on meĐu balkanskim liderima najduže na vlasti.

[adsenseyu4]

Dugogodišnju vlast Đukanovića na mestu premijera ili predsednika naglašava i Rojters, koji dodaje da ga opozicija optužuje za autoritarizam i korupciju.

Britanska agencija primećuje da Đukanović nije rekao da li će izaći iz politike, ili će ostati predsednik DPS-a.

zastava

Foto: Dnevne.rs /pixabay

I AFP navodi da je Đukanović dvaput podneo ostavku na funkciju premijera, ali ističe da je on ostao predsednik stranke, podsetivši da se on povukao sa čela vlade 2006. i 2010. godine, ali da se oba puta vratio na vlast posle dvogodišnje pauze.

[adsenseyu1]

Agencije podsećaju da je Đukanovićev DPS na parlamentarnim izborima održanim 16. oktobra osvojio 36 od 81 mesta u parlamentu, uz zaključak da su neophodni koalicioni pregovori kako bi se oformila vlada.

DPS je sinoć saopštio da je Duško Marković kandidat te stranke za mandata nove Vlade.

Predsedništvo DPS-a održalo je sednicu, kojom je predsedavao predsednik Milo Đukanović, na kojoj je odlučeno da Glavnom odboru predloži Markovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

(Dnevne.rs /Blic.rs /Izvor:Tanjug.rs)

[adsenseyu5]

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]