SVEDOČENJE PROTIV HARADINAJA: “Mučili me strujom, a Srbe su klali”

Haradinaj

Foto: Printscreen/youtube

Nakon neskrivene pretnje Dauta Haradinaja etničkim čišćenjem zbog mogućnosti da njegov brat Ramuš bude izručen Srbiji iz Francuske, jasno je pod kojim su pritiskom preživeli svedoci protiv ovih gospodara rata na Kosovu…

“Blic” prenosi sadržinu svedočenja Kujtima Beriše (33), izbeglice s Kosova i Metohije, koji je pod čudnim okolnostima poginuo 16. februara 2007. u saobraćajnoj nesreći u Podgorici. Pre nego što je uspostavljen novi Međunarodni sud za zločine OVK, formirana je jedinica za zaštitu svedoka baš zbog iskustva sa ubijanjem i zastrašivanjem svedoka protiv Ramuša Haradinaja u postupku pred Haškim tribunalom u kojem je na kraju oslobođen. Bilo je planirano Saslušanje Beriše o strašnim mučenjima i silovanju njegove supruge po komandi Haradinaja.

Nastaradao je pre svedočenja, ali je sačuvan njegov iskaz koji je dao 11. maja 2004. istražiteljima u Crnoj Gori, a u koji je “Blic” imao uvid. Beriša je direktno optužio Ramuša i Dauta Haradinaja za ratne zločine. Svedočio je da su braća iz Albanije tokom 1997. donosili velike količine oružja i da su formirali štab OVK u rodnim Glođanima.

 

[adsenseyu4]

Krvoloci

– Bili smo u šumi da nasečemo drva. Sreli smo naoružane Albance iz Glođana kako se povlače ka Ratišu. Jedan mi je rekao da su malo pre pucali u Srbe, a da je Daut Haradinaj ubio dva policajca. Jedan je bio N. Otović, a drugoga ne znam. Dok smo kopali rov oko džamije u Rznićima, ovi iz štaba OVK pričali su ko je ubio srpskog policajca iz Dečana Sloba Praščevića, inače komandira odeljenja u Rzniću, i kako je OVK imala problema sa srpskim snagama bezbednosti. Ustao je Toger i ispred svih rekao da su Praščevića likvidirali u zasedi Daut Haradinaj i on. Kazao je i da je sve akcije protiv Srba i izdajnika (Albanaca) naredio Ramuš, što je zaustavilo dalju raspravu – svedočio je Beriša.

Ramuš Haradinaj će u Francuskoj sačekati konačni ishod srpskog zahteva za izručenje po poternici raspisanoj zbog ratnih zločina koje je počinio nad nealbanskim stanovništvom.

Foto: AP/Tanjug

On je ispričao kako su ga iz štaba OVK zadužili da žanje pšenicu, jer je bio konbajner. Međutim, ta odluka je ražestila Idriza Baljaja Togera, desnu ruku Ramuša Haradinaja, jer je Berišu planirao da šalje kao živu metu i prethodnicu za akcije protiv Srba. Beriša je svedočio i kako su braća Haradinaj njega i druge civile terali da idu kao prethodnica dok su prenosili oružje.

– Početkom jula, tokom noći, u moju kuću upao je Toger sa još četvoricom. Bili su u crnim unifomama. Toger mi je lisicama vezao ruke. Iz kreveta su digli moju suprugu Saniju i pod batinama nas odveli u štab u Rzniću. Mene su odmah bacili u bunar dubok više od tri metra, a Saniju odveli u štab. Nešto kasnije iz te rupe izvukli su me Gani Zenija i Taf Ćefaj, koji su obezbeđivali Togera. Kad su me doveli u štab, on je počeo odmah da me tuče. Onesvestio sam se. Kada sam se povratio, bio sam vezan na metalnom krevetu. To je bila njihova sprava za mučenje. Više puta su kroz mene puštali struju, da bi me napokon odvezali i izbacili u hodnik. Kasnije sam saznao da me je spasao Sami Haskaj sa još nekoliko komšija – pričao je Beriša, i dodao da mu je kasnije supruga ispričala da ju je silovao Toger.

Masakr Srba

Svedočio je da je u štabu video zarobljene policajca Zenuna Gašija, Misina N. i njegovog sina Saljiju, kao i još jednog Albanca.

– Tu ispred štaba njima su naredili da se okrenu ka jednoj jabuci. Toger je isukao nož iz pojasa i jednim potezom Zenunu Gašiju rasekao butni mišić do kostiju. Jedan od njegovih ljudi doneo je so i ubacio u ranu, a drugi je nasilno preko pantalona nekakvim zarđalim šilom ušivao zasoljenu ranu… Zenun je od bolova zapomagao… Toger je zatim prišao Misinovom sinu Saljiji i nožem mu odsekao nos. Odsečeni nos dao je ocu i naterao ga da ga pojede – rekao je Beriša.

On je pričao i kako mu je bilo naređeno da požanjem njivu dve Srpkinje, majke i ćerke iz Gornjeg Ratiša, kada je video kako dve žene iz kuće izvodi Toger sa svojim potčinjenima.

– Sve vreme su ih tukli. Ubacili su ih u džip i odvezli u pravcu Radonjičkog jezera. Posle dvadesetak minuta čuli smo nekoliko kratkih rafala. Hadži Zenaj mi je rekao da je Toger ubio i te dve Srpkinje. Na putu ka Donjem Ratišu, Toger je likvidirao i snabdevača OVK cigaretama, izvesnog Albanca katolika koji se zvao Tuš N. i njegovu suprugu koju je prethodno silovao – svedočio je Beriša.

On je ispričao da je sa Hadži Zenaj video stotine izmasakriranih tela pored kanala kod Radonjičkog jezera.

– Prepoznali smo Zenun Gašija, Misina N. i njegovog sina Saljija, zatim Tuša N. i njegovu suprugu. I dve stare Srpkinje su bile izmasakrirane. Zenaj je prepoznao i dvojicu srpskih policajaca, koje su Haradinaj i Toger lično ubili u Rzniću posle strahovitog mučenja… – svedočio je Beriša.

 

[adsenseyu1]

Haradinaj: neću u srbiju

Podsećamo, Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. januara u 15 sati po dolasku na aerodrom Bazel-Miluz na istoku Francuske, gde je doputovao letom iz Prištine. Haradinaj je uhapšen po Interpolovoj poternici, na zahtev Srbije, zbog ratnih zločina nad nealbanskim civilima na Kosovu devedesetih godina. Ubrzo nakon hapšenja, Haradinaj je pušten da odluku o eventualnoj ekstradiciji Srbiji sačeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštanje Francuske. Na idućem ročištu nekadašnji lider OVK odbio je da pristane na izručenje Srbiji, pa će odluka o daljoj sudbini albanskog zločinca biti doneta 27. aprila.

UBIJENI SVEDOCI

➜Ismet Musaj ubijen je 2001. neposredno pred početak suđenja grupi za slučaj „Dukađini” u Prištini.

➜Sadik Murići, zaštićeni svedok, ubijen je 2002. godine u Peći.

➜Veselj Murići, zaštićeni svedok, ubijen je 2002.

➜Bekim Mustafa i Avni Eljazaj ubijeni su 2002.

➜Smailj Hardaraj ubijen je 17. februara 2002. u zasedi u mestu Vitomirica kod Peći.

➜Tahir Zemaj ubijen sa sinom Enisom i bratom Hasanom 4. januara 2003. u zasedi u Peći.

➜Iljir Seljimaj i supruga njegovog brata Ferida ubijeni u zasedi u Peći.

➜Sabahete Toljaj i Isuf Hakljaj ubijeni su u zasedi 24. novembra 2003. godine

➜Sadik Musaj ubijen

je 1. februara 2005.

➜Sinan Musaj nestao je 14. juna 2005.

➜Đeljadin Musaj ubijen je 16. juna 2005. u zasedi kod benzinske pumpe „Molika” u selu Rašic kod Peći.

Vukčević: Beriša među 19 nastradalih svedoka

Nekadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za „Blic” da je Kujtim Beriša među 19 nastradalih svedoka protiv Ramuša Haradinaja.

– Sistem je kao kod mafije, pokušavaju prvo da podmite, pa zaplaše, a onda ubijaju. Berišu su jurili automobilom u uskoj jednosmernoj ulici dok ga nisu pregazili – kaže Vukčević.

 

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Izvor:Vuk Z. Cvijić,Blic.rs)

 

[adsenseyu2]