SVEDOČENJA ZVANIČNIKA MILOŠEVIĆEVOG REŽIMA: Sloba je nudio Americi da tadašnja Jugoslavija uđe u NATO

NATO

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia, Google maps

Poslednjih dana u srpskoj javnosti je aktuelna priča o izveštaju Atlantskog saveta iz Vašingtona, kojim se između ostalog predlaže “istorijsko pomirenje” između Srbije i SAD, kao i stalno američko vojno prisustvo na ovim prostorima.

Takođe, nije tajna da bi NATO želeo da vidi našu zemlju kao članicu Alijanse, čime bi zaokružili ovaj prostor. Međutim, ono što se retko pominje u ovdašnoj javnosti da je Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik Srbije i SRJ makar tri puta nudio Amerikancima da uđemo u NATO. Tako barem kažu vioki funkcioneri njegovog režima.

Po povratku iz Haga 2010. godine, nekadašnji predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Milan Milutinović, ponovio je na javnom servisu, ono što je rekao u seriji Bi-Bi-Si-ja “Smrt Jugoslavije”, da se sa Medlin Olbrajt sreo četiri puta, i da joj je, u dogovoru sa Miloševićem ponudio da NATO dođe u Srbiju pod komercijalnim uslovima.

[adsenseyu5]

Milutinović kaže da su “svi pokušavali da nađu način da se izbegne ono najstrašnije, i da je postojala ideja da se, s obzirom na veliki broj baza SAD, jedan broj njih izmesti na Kosovo, kao što je recimo to u sporazumima sa Nemačkom ili Italijom, ali pod uslovom da tu odluku ratifikuje srpski parlament”.

– To je bila ideja još u razgovorima sa Holbrukom 1996. godine, da se direktno ide u NATO, a ne preko Partnerstva za mir, jer sam mislio da bi u tom kontekstu mnoge stvari išle drugačije. I išle su čak i do 1998. Propalo je jer se očigledno nije uklapalo u koncepciju koja je bila pripremana za druge svrhe. Mi smo hteli da po svaku cenu izbegnemo bilo kakav konflikt, da drugačije rešavamo stvari – rekao je Milutinović.

MIROSLAV LAZANSKI O SITUACIJI SA BONDSTILOM: Srbija ne želi da bude poligon na kome će se Rusi i Amerikanci svađati

Na pitanje kako je Olbrajtova na to reagovala, Milutinović kaže da je ona bila iznenađena u velikoj meri i da je na odbijanje više uticala njena okolina. Taj zamajac se nije mogao zaustaviti, rekao je Milutinović.

Sličnu tvrdnju izneo i nekadašnji potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović u intervjuu za “Ekspres”, koji je takođe učestovao u pregovorima u Rambujeu.

[adsenseyu1]

– Poslednja alternativa je bila da je Milošević ponudio da Srbija uđe u NATO, a da zauzvrat sačuva teritorijalni integritet. Tačnije, da Kosovo dobije maksimalnu autonomiju. Ponudili smo to preko Kristofera Hila, još u leto 1998. U Haškoj dokumentaciji postoji snimljen odgovor, u kome Hil govori o razgovoru sa Milutinovićem, koji mu je preneo taj predlog. „Gospodine Milutinoviću, to nije tema.

POVEĆANJE PLATA I PENZIJA OD DECEMBRA OVE GODINE: Evo ko će sve i koliko dobiti povišicu

-Voz je već pošao sa stanice, i ne možete da uskačete na krivini.“ Posle se pričalo da smo mi nudili baze Amerikancima. Ne , nismo, mi smo nudili celu Srbiju da bi spasili Kosovo, ali nije vredelo. Taj razgovor je ponovljen u Rambujeu, ali dobili smo isti odgovor – rekao je Šainović.

HARADINAJ SKINUT S INTERPOLOVE POTERNICE? Sa spiska izbrisano 18 osoba s Kosova koje traži Srbija

Svi znamo šta se dogodilo posle pregovora u Rambujeu. NATO bombardovanje, stradanje SRJ i kasnije odlazak Miloševića sa vlasti.

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]