SUTRA JE VELIKI PRAZNIK SVETOG KRALJA i mučenika kojeg je otac OSLEPEO, a sin UDAVIO! (INFO)

ikona

Foto: wikipedia

Kada su kralja Stefana Dečanskog oslepili, javio mu se sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i pokazao mu njegove oči rekavši: “Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću ti ih vratiti”, što je i učinio nakon pet godina

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave svetog kralja Stefana Dečanskog, odnosno Mratindan, koji po novom kalendaru pada 24. novembra (11. novembra po julijanskom kalendaru).

Sin kralja Milutina i otac cara Dušana, je po naređenju neobaveštenog oca bio oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina bio u starosti udavljen.

Pri oslepljenju javio mu se sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i pokazao mu njegove oči rekavši: “Stefane, ne boj se, evo tvojihočiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću tih ih vratiti”.

Pet godina je proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja, a svojom mudrošću, podvigom, krotošću, blagočešćem, tpeljivošću i blagodušnoću prevashodnio je Stefan ne samo sve monahe nego i ceo Carigrad.

[adsenseyu1]

Nakon pet godina ponovo mu se javi sveti Nikola rekavši mu: “Došao sam da ispunim svoje obećanje”.  I zaista, on oseni slepog kralja krsnim znamenjem i kralj progleda, zbog čega mu je Stefan podigao hram Dečanski, jedno od divnih dela vizantijske umetnosti i jedan od najznamenitijih spomenika negdašnjeg srpskog blagočešća.

Foto: Wikipedia/Роман Курносенк

Sveti kralj Stefan sa svetim Savom i svetim knezom Lazarom čini jednu prekrasnu triadu od svetosti, blagorodstva i samopožrtvovanja, koje je narod srpski dao. Kao mučenik proživeo je svoj zemni vek i kao mučenik skončao 1336. godine primivši venac besmrtne slave od Svedržitelja, kome je verno poslužio.

Inače, Grci, koji su Slovene smatrali varvarima, divili su se kralju Stefanu Dečanskom kao jednom od najvećeg čuda tog vremena.

[adsenseyu1]

(Telegraf.rs)