‘SUOČIĆETE SE SA SVIM RASPOLOŽIVIM OPCIJAMA’: Irak dao Turskoj rok od 48 sati da povuče snage (INFO)

turska
Irak je Turskoj dao rok od 48 sati da povuče svoje snage sa severa Iraka, za koje Bagdad tvrdi da su ušle nelegalno, ili će se suočiti sa “svim raspoloživim opcijama”, uključujući i obraćanje Savetu bezbednosti UN.

Turska je ubrzo reagovala na zahtev Iraka da povuče svoje snage saopštenjem da će obustaviti dalje premeštanje vojnika u blizini Mosula, koji je pod kontrolom Islamske države.

Turske vojne snage na severu Iraka

Ankara je u četvrtak rasporedila stotine svojih vojnika u logoru blizu Mosula, navodeći da je to rutinska rotacija njenih snaga.

Bagdad tvrdi da su turske snage, sa tenkovima i artiljerijom ušle u Irak bez dozvole.

“Turske snage su ušle bez odobrenja ili znanja iračke vlade”, navodi se u saopštenju kancelarije iračkog premijera Hajdera Abadija.

[adsenseyu5]

Mediji u Turskoj su javili da je u iračku oblast Bašika, u blizini Mosula, upućeno 600 vojnika i 25 tenkova, prenela je agencija AFP.

Predsednik Iraka Fuad Masum saopštio je da slanje više stotina turskih vojnika na sever Iraka predstavlja “kršenje međunarodnih normi i zakona” i upozorio da će taj potez povećati regionalne tenzije.

Na tom području se protiv džihadista bore kurdske pešmerga snage, a turska novinska agencija Anadolija je izvestila da su turski vojnici tamo poslati da bi obučavali te kurdske snage.

Turska je negirala da širi svoje vojne aktivnosti na severni Irak, pošto je razmestila vojsku blizu oblasti pod kontrolom Islamske države.

“Kamp u Bašiki, 30 kilometara severoistočno od iračkog grada Mosula, uspostavljen je radi obuke lokalnih dobrovoljačkih snaga u borbi protiv terorizma”, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Davutoglu je tako demantovao navode da razmeštanje turskih vojnika predstavlja pripremu za kopnenu operaciju protiv Islamske države, preneo je AFP.

[adsenseyu1]

(Tanjug)